Purtugizec predstavlja manji broj vinara
07.11.2014. / Nefertum IT
Manifestacija “Plešivački purtugisci i pjenušci” otvorena je danas u Boćarskom domu u Zagrebu. Kroz tri dana koliko će trajati, svoja će vina posjetiteljima sajma predstaviti tek petnaestak jaskanskih vinara.
Sajam koji za cilj ima promociju plešivićkog mladog vina – purtugisca po kojem je vinorodna Plešivica poznata ove se godine po prvi puta održava u organizaciji Udruge “Ora et labora” uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije.
Za razliku od prijašnjih godina na sajmu koji predstavlja mlado plešivičko vino odazvao se nešto manji broj vinara. Kao razlog tome neki navode lošu vinogradarsku godinu, dok drugi upozoravaju na gubitak zajedništva među plešivičkim vinarima.
- Plešivica je poznata po tome da nema zajedništva, ali moraju shvatiti svi vinari i sva ova publika da među vinarima nigdje u svijetu nema zajedništva. Vinar individualnog oblika je svoj vinar, ali ako se radi za prezentaciju svoga kraja onda moraju biti zajedno. Ovaj put se izdvojilo par vinara koji žele sami nastupiti, nek im je sa srećom, ali mislim da bi oni svi trebali nastupati zajedno – istaknula je organizatorica Marijanka Navoj iz Udruge “Ora et labora”.
O gubitku zajedništva među vinarima govorila je i pročelnica upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac:
- Ono o čemu moramo brinuti nije samo proizvodnja, nego i sredstvo i mogućnost stvaranja dohotka za poljoprivredu i gospodarstvo. Tako je i krenuo brend Portugizac Plešivica. No izgubili smo zajedništvo. Portugizac je ono što odrđuje Plešivicu, a vaša tradicija i običaji koje pokušate u ova dva dana prezentirati određuje postojanje naroda, a samo zajedno u tome možemo uspjeti.
Ispred Grada Jastrebarskog sve je prisutne vinare i posjetitelje pozdravio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar istaknuvši kako je i sam očekivao da će se manifestaciji odazvati veći broj vinara.
- Svi znamo da je ova godina bila slabija po urodu grožđa, ali znamo reći u našem narodu da kada je najteže moramo biti najjaći i očekivao sam da će se u ovom vremenu ljudi malo ipak okupiti i sjediniti jer samo zajedno mogu napraviti puno toga – rekao je Bučar istaknuvši da o jaskanskim vinarima brine i Grad Jastrebarsko te pozvao vinare da se okupe i daju smjernice Gradu na koji način da im pomogne u daljnjem razvitku.
Kiseliji purtugizac, ukusniji pjenušac
Loši vremenski uvjeti ove godine bili su vrlo nepovoljni za proizvodnju vina. Jake i česte kiše uzrokovale su propadanje grožđa, a sve se to odražava na samu kvalitetu i količinu proizvedenog vina. Ipak, nekolicina plešivičkih vinara koji su došli izlagati na sajam “Plešivački purtugisci i pjenušci” donekle je zadovoljna. Ovogodišnje mlado vino – purtugizac nešto je kiselije, s manje alkohola, ali svejedno pitko i ukusno.
- Vina jesu nešto tanja, s manje alkohola, ali su lijepa, sitna, veselija. Sve kiseline su lijepo ukomponirane i purtugizac je mlado vino i nije mjerilo kakvo će biti vino svih ostalih sorata. Bila je ovo teška vinogradarska godina, a ovako kišovitu i mokru berbu ne pamtim. Grožđa je bilo i preko 50% manje nego inače – rekla nam je Dragica Režek iz Vinarije “Režek”.
Iako loša za purtugizac, vinari ističu kako je godina povoljnija za proizvodnju pjenušca, a upravo je ovogodišnja manifestacija usmjerena na veću promociju kvalitetnih pjenušaca plešivićkog kraja.
- Manifestacija se malo proširila paletom s pjenušcima. Plešivica je dobro područje za proizvodnju pjenušaca. Proizvođači bi se trebali bolje profilirati, a ovo je prilika za to – istaknula je Režek.
Kako god bilo, u Boćarskom domu ovih dana nećete ostati ni gladni ni žedni. Purtugisce i pjenušce prati gastronomska ponuda domaćih proizvoda, sireva, kobasica. Novost manifestacije također su i prezentacije tradicijskih zanata jaskanskog kraja kao što su Božekov mlin i radovi Krašićkih švelja.
Svi koji posjete manifestaciju koja će trajati do nedjelje 9. studenog, moći će degustirati mlada vina jaskanskih vinara, zasladiti se domaćim proizvodima poput štrukli, gibanice, makovnjače i mnogih drugih. Uz sve to najavljeno je i krštenje mošta te popratni zabavno glazbeni program uz nastupe domaćih tamburaša i KUD-ova.
Sajam koji za cilj ima promociju plešivićkog mladog vina – purtugisca po kojem je vinorodna Plešivica poznata ove se godine po prvi puta održava u organizaciji Udruge “Ora et labora” uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije.
Za razliku od prijašnjih godina na sajmu koji predstavlja mlado plešivičko vino odazvao se nešto manji broj vinara. Kao razlog tome neki navode lošu vinogradarsku godinu, dok drugi upozoravaju na gubitak zajedništva među plešivičkim vinarima.
- Plešivica je poznata po tome da nema zajedništva, ali moraju shvatiti svi vinari i sva ova publika da među vinarima nigdje u svijetu nema zajedništva. Vinar individualnog oblika je svoj vinar, ali ako se radi za prezentaciju svoga kraja onda moraju biti zajedno. Ovaj put se izdvojilo par vinara koji žele sami nastupiti, nek im je sa srećom, ali mislim da bi oni svi trebali nastupati zajedno – istaknula je organizatorica Marijanka Navoj iz Udruge “Ora et labora”.
O gubitku zajedništva među vinarima govorila je i pročelnica upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac:
- Ono o čemu moramo brinuti nije samo proizvodnja, nego i sredstvo i mogućnost stvaranja dohotka za poljoprivredu i gospodarstvo. Tako je i krenuo brend Portugizac Plešivica. No izgubili smo zajedništvo. Portugizac je ono što odrđuje Plešivicu, a vaša tradicija i običaji koje pokušate u ova dva dana prezentirati određuje postojanje naroda, a samo zajedno u tome možemo uspjeti.
Ispred Grada Jastrebarskog sve je prisutne vinare i posjetitelje pozdravio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar istaknuvši kako je i sam očekivao da će se manifestaciji odazvati veći broj vinara.
- Svi znamo da je ova godina bila slabija po urodu grožđa, ali znamo reći u našem narodu da kada je najteže moramo biti najjaći i očekivao sam da će se u ovom vremenu ljudi malo ipak okupiti i sjediniti jer samo zajedno mogu napraviti puno toga – rekao je Bučar istaknuvši da o jaskanskim vinarima brine i Grad Jastrebarsko te pozvao vinare da se okupe i daju smjernice Gradu na koji način da im pomogne u daljnjem razvitku.
Kiseliji purtugizac, ukusniji pjenušac
Loši vremenski uvjeti ove godine bili su vrlo nepovoljni za proizvodnju vina. Jake i česte kiše uzrokovale su propadanje grožđa, a sve se to odražava na samu kvalitetu i količinu proizvedenog vina. Ipak, nekolicina plešivičkih vinara koji su došli izlagati na sajam “Plešivački purtugisci i pjenušci” donekle je zadovoljna. Ovogodišnje mlado vino – purtugizac nešto je kiselije, s manje alkohola, ali svejedno pitko i ukusno.
- Vina jesu nešto tanja, s manje alkohola, ali su lijepa, sitna, veselija. Sve kiseline su lijepo ukomponirane i purtugizac je mlado vino i nije mjerilo kakvo će biti vino svih ostalih sorata. Bila je ovo teška vinogradarska godina, a ovako kišovitu i mokru berbu ne pamtim. Grožđa je bilo i preko 50% manje nego inače – rekla nam je Dragica Režek iz Vinarije “Režek”.
Iako loša za purtugizac, vinari ističu kako je godina povoljnija za proizvodnju pjenušca, a upravo je ovogodišnja manifestacija usmjerena na veću promociju kvalitetnih pjenušaca plešivićkog kraja.
- Manifestacija se malo proširila paletom s pjenušcima. Plešivica je dobro područje za proizvodnju pjenušaca. Proizvođači bi se trebali bolje profilirati, a ovo je prilika za to – istaknula je Režek.
Kako god bilo, u Boćarskom domu ovih dana nećete ostati ni gladni ni žedni. Purtugisce i pjenušce prati gastronomska ponuda domaćih proizvoda, sireva, kobasica. Novost manifestacije također su i prezentacije tradicijskih zanata jaskanskog kraja kao što su Božekov mlin i radovi Krašićkih švelja.
Svi koji posjete manifestaciju koja će trajati do nedjelje 9. studenog, moći će degustirati mlada vina jaskanskih vinara, zasladiti se domaćim proizvodima poput štrukli, gibanice, makovnjače i mnogih drugih. Uz sve to najavljeno je i krštenje mošta te popratni zabavno glazbeni program uz nastupe domaćih tamburaša i KUD-ova.
Zadnje objavljeno