Rekordan broj ekipa na jubilarnom Kotlovina show-u
Ovogodišnji, jubilarni, 10. Kotlovina show u jaskanski je Perivoj privukao brojne majstore u spremanju tog poznatog, finog jela, ali i posjetitelje koji su omastili brk jer kotlovina je ovog puta pripremljena na čak 35 načina.
Bila spravljena na tradicionalan ili pak na nov i kreativan način važno je, slažu se svi, da je meso kvalitetno, a sve ostalo je dobra volja. Kad su u subotu stale za svoj kotao, okupljenim ekipama najvažnije je bilo da se uz pripremu fine hrane podruže i dobro zabave.
-Ovo je tabor ekipe Komet! Mi smo "united" Stankovo i Desinec! Prvi puta smo na Kotlovina show-u. U podrumu smo malo zaružili pa smo došli na ideju da se prijavimo. Naša kotlovina bu jednostavno - starinska vatrogasna kotlovina. Očekujemo samo dobru zabavu, druženje i pajdašiju. Ne očekujemo ništa, jer tko dolazi s velikim očekivanjima nesretan ide doma – rekli su nam veselo članovi ekipe Komet prilikom samih priprema.
Neki su ipak očekivali visok plasman na ovom natjecanju poput ekipe "Prigorski bećari" koji su na Kotlovina show-u nastupili već više puta.
-Dvaput smo bili prvi, jedanput drugi. Očekujemo i ovog puta visok plasman. Kvaliteta mesa je bitna, dobar umak, a važno je da meso bude dobro. Nije važno pobijediti, uvijek je tu dobra zabava. Tu smo četvorica, visoki stručnjaci za kotlovinu iz Izimja, Volavja, Novaka i Domagovića – predstavio nam je svoju ekipu gospodin Božidar Šihtar.
Svake godine u spremanju kotlovine natječu se i "Stari škanjci" koji su istaknuli da su pomalo tužni što njihova kotlovina nikad nije pobijedila.
-Mi smo svaku godinu na ovom natjecanju. Na Sajmištu igramo nogomet već 40 godina svaku subotu, a onda dođemo spremiti kotlovinu. Imamo tu mesara, ovaj prijatelj kotlovinu zna peći, a ja sam pomagač! No, mi Stari škanjci nikad nismo nagradu dobili, a najbolja nam je kotlovina – kažu i dodaju kako je tajna u "mirodijama":
-Ovo je pravi mesar, on Vam stavlja na kraju svega mirodije. U mirodijama je stvar. I dobro meso – rekao nam je gospodin Lucić.
U posebnoj kategoriji kotlovinu su spremala dobrovoljna vatrogasna društva, a to je, prema ocjeni žirija, najbolje pošlo za rukom dečkima iz DVD-a Malunje-Hrastje.
-Prvi puta danas se natječemo, pobjedu svi očekuju pa tak i mi. Naša kotlovina će biti tradicionalna kako su naši stari radili, ništa eksperimentalno – važno je dobro se zabaviti i sudjelovati – skromno su rekli dečki iz DVD-a Malunje-Hrastje i na samom kraju osvojili prvo mjesto.
Nešto novo, kreativno i eksperimentalno također se našlo na meniju, a takvu su se kotlovinu odvažile spremiti Svetojanske mažoretkinje.
-Nakon svih uspjeha koje smo ostvarile mislile smo da je pogodan trenutak da se okušamo i u kuhanju kotlovine. Bit će to nešto novo, neviđeno, cure će svaka dati svoj doprinos. Imamo kreativce i uopće ne sumnjamo u njih – rekla nam je predsjednica mažoretkinja Mateja Baltorinić.
Cure su na kraju osvojile nagradu za originalnost, a usput su i zabavljale posjetitelje.
Kuhalo se kuhalo i u političkom kotlu... U toj je kategoriji pobjedu odnijela ekipa Grada Samobora, a drugo je mjesto pripalo Općini Pisarovina.
-Odlučili smo se odazvati pozivu i doći, zabaviti se i predstaviti Pisarovinu. Okupili smo ekipu, kolegica iz turističke zajednice, naš djelatnik iz komunalnog poduzeća i članica kud-a. Lijepo biti ovdje. Pripremit ćemo Pisarovački kotel, a poanta svega je fino mekano meso u finom umaku. Bitno je sudjelovati, doći družiti se, a važno je i vidjeti kako se organizira ovakva manifestacija pa možda dobijemo ideju za nešto slično kod nas – rekla nam je Štefica Radinić, zamjenica načelnika Općine Pisarovina.
Kotlovinu je ocjenjivao stručni žiri kojeg su činili vlasnici poznatih jaskanskih restorana "K Lojzeku", "Šumski dvor Kolarić" i "Restoran Ivančić". U slobodnoj kategoriji pobjedu je odnijela ekipa M&M&M, dok je najviše bodova među svim ekipama imalo DVD Malunje-Hrastje.
Nagrade sponzora pripale su zaslužnima, no kako su i sami rekli, najveća im je nagrada što su se dobro zabavili i nahranili gladna usta.