°C 17

Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko!

11.05.2020.

Redakcija

U ovo vrijeme dok kazališne dvorane moraju biti prazne, odlučili smo Vam predstaviti glumice, glumce i suradnike kazališta Škrabe. Andrija Ferko član je jaskanskog Kazališta već šest godina. U tom razdoblju odigrao je niz uloga – debitirao je kao pozornik Phil Jones u "Mary Poppins" (2014), u "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir" (2015) bio je obrtnik Gubac, vojvoda Orsino, Merkucio, Osric i Lisandar, u "Dogodilo se u Betlehemu" (2015) igrao je razbojničkog harambašu Dajona i žednog razbojnika Abana, u "Velikoj tajni Sherlocka Holmesa" (2016) levorveraša Virgila te poštara Tadiju u još uvijek aktualnoj predstavi "Oko jedne hiže" (2018). U novim predstavama "101 dalmatiner" i "Robin Hood" Andrija bi popisu svojih uloga trebao dodati policajca Diku i Črnoga Huga.

Kao i mnogi drugi prije njega, Andrija se u kazalištu našao pomalo slučajno. Nino Škrabe pratio je jednu probu predstave "Mary Poppins" iz prvog reda mezanina (njegovo omiljeno mjesto). Slučajno se okrenuo i vidio nekoliko redova iza sebe jedno simpatično nasmijano lice.

- "Ko si ti, majstore?"
- "Andrija Ferko..."
- "Kaj tu delaš?"
- "Brat mi glumi tu u predstavi... Josip... Pa sam došal malo pogledati..."
- "Pa ti si onda šifra FF, Ferko Fulir, onaj kaj igra za juniore Jaske i često zabija golove..."
- "Baš tak..."
- "A kaj ne bi i ti glumil? Ti si iz kazališne familije. Šifra FF, jaka šifra... Tvoj deda Mika Ferko delal mi je scenu, deda Štef Fulir je glumil, pjeval i sviral, ujak Kruno je sviral, mama Kornelija je glumila. Ti si naš..."
- "Bi ja, ali nisam siguran mogu li ja zapamtiti sav taj tekst..."
- "To ti uopće nije problem, znaš li tekst ili ne znaš... Publika je krdo neupućenih, ali nas voli. Ti imaš simpa facu rođenog komičara, dovoljno je da nabaciš osmijeh na lice, prejdeš s jednog kraja pozornice na drugi i to je to..."
- "Pa onda bi možda mogal i probati... Ali ne garantiram baš da bu to super..."

Ostalo je povijest. Dragi, dobri, simpatični, uvijek nasmijani i vrlo daroviti i duhoviti Andrija popeo se na pozornicu i ostao. Na svakom koraku, i na pozornici i pored nje, širi vedrinu i optimizam. Komičan je posebno u ulogama uniformiranih likova, policajaca, vojnika i poštara te svojom neodoljivom komikom podsjeća na legendarnog Marijana Lehpamera Libeta, apsolutnog rekordera po broju odigranih uloga u povijesti jaskanskog kazališta.

A sada će vam se Andrija sam predstaviti…

- U kazalište sam došao 2014. godine kad je ekipa radila "Mary Poppins". Htio sam iskusiti nešto novo u svom životu. I na kraju je ispalo da baš i nisam toliko loš u glumi kako sam si ja to zamišljao, zavolio sam glumu i evo ostao sve do danas. Osim kazališta radim u Juicyju. U slobodno vrijeme vozim bicikl, družim se s prijateljima, igram nogomet, gledam serije i filmove. 

Tvoj najdraži film, glumica, glumac, redatelj,. kazališna predstava i uloga koju si imao?  

Najdraži film mi je trilogija "Kuma", nemam baš neke najdraže glumice, a najdraži glumci su mi Al Pacino, Sylvester Stallone, Robert De Niro, Marlon Brando... a redatelj naravno naš Nino Škrabe. Ne mogu se baš sjetiti najdraže, no mogao bih evo izdvojiti "Mary Poppins" zato što mi je to prva predstava u kojoj sam glumio. I moja najdraža uloga iz istoimene predstave, gdje sam utjelovio lik pozornika Phila Jonesa. S tom sam se ulogom prvi put upoznao s tremom i to mi je dalje pomoglo u ostalim predstavama.

Koju vrstu glazbe voliš slušati, jesi li knjiški frik, kako stojiš sa sportom...

Najdraže vrste glazbe su mi rock, pop, zabavna glazba, reggae. Od izvođača najviše slušam Zdravka Čolića, Hladno pivo, Dubioza kolektiv i Prljavo kazalište. Što se knjiga tiče, moram priznati da i nisam tip od čitanja, ali zato pratim nogomet i rukomet i navijam za Dinamo Zagreb i PPD Zagreb. 

Koji su tvoji glumački uzori? Što Tebi predstavlja jaskansko Kazalište Škrabe?

Moji glumački uzori su definitivno Želimir Hrković, Nino Škrabe i Dean Skok jer su odlični i može se puno toga od njih naučiti. Samo ću reći da mi je Kazalište kao drugi dom i jako puno mi znači!

Tvoja poruka osnivaču našeg Kazališta Nini Škrabeu koji je nedavno proslavio 50 godina umjetničkog djelovanja? 

- Naš dragi Nino. Želim mu još puno puno predstava, zdravlja i sreće u daljnjem radu jer što ti je brod bez kapetana?

I za kraj, Andrija je odaslao poruku novim glumačkim naraštajima, ali i vjernoj publici...

Mladi glumci, samo hrabro i bez treme jer je publika krdo neupućenih. A našoj vjernoj publici poručujem da im od srca želim da budu nasmijani nakon naših predstava jer je to znak da smo našu predstavu odradili dobro. Nadam se da ćemo se brzo vidjeti u što većem broju jer nam puno znači svaki vaš smijeh i pljesak. Hvala vam što ste s nama i uz nas!

Galerija slika

Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko! Rođeni komičar plemenitog kova Kazališta Škrabe - Andrija Ferko!