Novosti Sport Događanja

Sošice: U subotu 30.obljetnica pogibije pilota hrvatskog zrakoplovstva Miroslava Perisa

14.09.2023. / Ivana Ćurić

U Sošicama u subotu 16. rujna obilježava se 30. obljetnica pogibije pilota hrvatskog zrakoplovstva Miroslava Perisa.

U organizaciji Udruge specijalne policije GROM PU Karlovačke trči se u čast pilota Perisa i maraton Karlovac-Sošice, a dolazak maratonaca u Sošice je predviđen oko 14 sati. 

Miroslav Peris je rođen 1. veljače 1961. godine u Karlovcu, bio je pilot i pukovnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svoje zvanje usavršio je u Zadru i Puli, bio je najuspješniji u svojoj klasi. Nakon što je napustio JNA odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Peris je bio pilot Prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a na današnji dan, 14. rujna 1993. godine sjeo je na Plesu u svoj MIG-21, avion koji je nosio ime „Osvetnik Vukovara“
Tog dana Peris se dragovoljno javio za akciju protiv neprijatelja, koji je tih dana projektilima gađao ciljeve po Sisku, Zagrebu i Karlovcu. Borbena zadaća uspješno je obavljena, no Peris se nikada nije vratio na Pleso. Pri povratku je pogođen neprijateljskim protuzračnim projektilom i oboren  iznad sela Stipana u općini Gvozd.

Poginuo je u 33. godini, a iza njega je ostala supruga Snježana i sin Ivan. U Sošicama, u Žumberku, odakle su porijeklom roditelji Miroslava Perisa, podignuta je bista njemu u čast.

Peris je tog dana letio zajedno s danas umirovljenim vojnim pilotom, jednim od najboljih hrvatskih letača, brigadirom Ivanom Selakom koji je i sam na društvenim mrežama na jednu od obljetnica podjelio svoje sjećanje na posljednji let "Osvetnika Vukovara":

"...I dok su se ljudi tek budili moj pratilac i ja u skučenim kabinama aviona mig-21 na punoj snazi njegovih motora tutnjali smo nisko , gotovo dodirujući krovove kuća Gradića-jugozapadni dio Velike Gorice. Išli smo na borbenu zadaću.
A na istoku je izlazila prekrasna vatrena kugla, sunce. Prekrasna ,ali do tog dana.
I dok je radio VG javljao da se tek razbuđeni građani ne brinu i ne uzrujavaju zbog strahovite trešnje i buke "jer to izgleda naši migovi idu na borbenu zadaću" mi smo već nestajali nad šumama Vukomerićkih gorica.
Koji minut kasnije zadani cilj je bio dezintegriran.Tako je to u ratu, Posao pilota je jednostavan "ubij ili ćeš biti ubijen". Tog jutra , tog 14. rujna 1993. moj pratilac je bio pogođen. Zadnje što je rekao bilo je "vođo pogođen sam ", javio sam mu ....ali odgovora više bilo nije.I dok sam nisko iznad drveća tutnjao prema vatrenoj kugli pokušao sam pogledom vidjeti negdje lijevo prema šumama i rijeci Kupi . I vidio sam ono što sam u životu vidio i previše puta.
Eksplozija u obliku gljive koja se diže visoko u zrak....nadao sam se da je moj pratilac vitez i junak Miroslav Peris uspio,napustiti avion, Na žalost to se dogodilo nije.
Vratio sam se sam.(...)"

Podijeli