°C 26

Suze svetog Lovre: Očekuje se oko 100 "zvijezda padalica" na sat

11.08.2020.

Ivana Ćurić

Hrvatski astronomski savez poziva vas, ako nam to vremenske prilike dopuste, da ovih dana uživate u "suzama svetog Lovre".

-Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre, 10. kolovoza, događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije iza ponoći Mjesec i Mars. Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu-poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Prema prognozama očekuje se prosječna aktivnost od stotinjak meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo kako smo već rekli ometati Mjesec svojim sjajem.

-Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu-pozivaju iz HAS-a.

Kako bi što više uživali u ovom događaju vodite se ovim savjetima: ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora; za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...); meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima; potrebno je udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu; potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

 

(izvor: HAS)