°C 2

"Svetac svega svijeta" sigurno u Jaski! Prihod od ulaznica ide za obnovu crkve sv. Nikole biskupa

09.11.2020.

Petar Brnada

Glasoviti mjuzikl "Svetac svega svijeta" Nine Škrabea i Branka Barduna, o životu svetog Antuna Padovanskog, u Jastrebarskom se trebao odigrati u nedjelju, 15. ožujka 2020, no njegova je izvedba u zadnji čas morala biti otkazana zbog početka globalne pandemije… Stanje s pandemijom ni sada nije puno bolje, ali organizatori gostovanja ove predstave u našem gradu, Ansambl Kolbe i Kazalište Škrabe, poručuju gledateljima koji su već kupili ulaznice (ili koji su ih tek mislili kupiti) da će "Svetac svega svijeta" sigurno doći u Jasku!

Nakon premijere u lipnju 2018. taj mjuzikl je izveden 46 puta diljem Hrvatske i u inozemstvu pred više tisuća gledatelja. "Svetac svega svijeta" do sada je prikazan u mnogim hrvatskim kazališnim kućama, pored ostalog i u HNK Split na Danima kršćanske kulture. Tamo je predstava odigrana čak dva puta uzastopce u prepunom splitskom kazalištu. Na Humcu u Hercegovini "Svetac" je igran pred dvije tisuće ljudi, a gledatelji su izrazito emotivno reagirali na svaki song. U Karlovcu je "Svetog Antu" oduševljeno pozdravilo više od 700 srednjoškolaca.

Predstava u Jastrebarskom je dobrotvornog karaktera – cjelokupni prihod od ulaznica namijenjen je obnovi jaskanske župne crkve svetog Nikole biskupa, u kojoj su restauratori otkrili dosad nepoznate, izuzetno vrijedne barokne freske.

Autor teksta "Sveca svega svijeta" je književnik, dramatičar i umjetnički voditelj našeg Kazališta Nino Škrabe, autor glazbe i songova je Branko Bardun, u naslovnoj ulozi svetog Antuna nastupa Marko Dumančić, redatelj predstave je Robert Bošković, a autorica aranžmana je Iva Bardun. Ansambl Kolbe nastao je pod okriljem "Veritasa – Glasnika svetog Antuna Padovanskoga" iz Zagreba, a njegov duhovnik je glavni urednik Veritasa fra Vladimir Vidović. Popularni fra Vlado o predstavi koja će se, čim prilike to dopuste, SIGURNO odigrati u Jaski (ako treba i više puta) kaže:"Sve one koji su kupili ulaznice ulaznice za predstavu koja je u Jaski trebala biti 15. ožujka (i koja je praktički rasprodana) molimo za strpljenje te da čuvaju svoje ulaznice jer će one vrijediti za predstavu "Svetac svega svijeta" koja će se u Jaski odigrati čim to bude moguće. Kad će se znati točan datum jaskanske izvedbe, oni kojima taj termin neće odgovarati moći će svoje ulaznice i vratiti, a moći će se kupiti i dodatne ulaznice jer smo mi spremni predstavu odigrati i više puta – koliko god puta će trebati kako bi svi Jaskanci koji žele mogli pogledati predstavu te time pomoći obnovu jaskanske župne crkve."

Na (nadamo se!) skoroj izvedbi "Sveca svega svijeta" u Jastrebarskom bit će predstavljen  nedavno objavljeni nosač zvuka Ansambla Kolbe s pjesmama iz mjuzikla "Svetac svega svijeta", u izdanju Croatia Recordsa i "Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga". Na albumu se nalaze sve skladbe iz mjuzikla, a dodana je uvertira u mjuzikl kao i jedna pjesma koja nije ušla u mjuzikl.

Mjuzikl "Svetac svega svijeta" donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera, s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi, namijenjene svim Božjim stvorenjima, a tako nešto jaskanska kazališna publika će sa strpljenjem i radošću dočekati pa se tome već i sada može veseliti.