°C 12

Svjetski dan prve pomoći: GDCK educirao 265 prvašića

01.10.2019.

Redakcija

Prva pomoć je vještina koja omogućava djelotvorne i brze intervencije u cilju smanjivanja ozljeda i njihovih posljedica čime se povećavaju šanse za preživljavanjem.

Svjetski dan prve pomoći je prilika za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina. Obuhvaćanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Svjetski dan prve pomoći održava se svake godine u rujnu. Tom se prilikom prepoznaje važna uloga koju Društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti. Svjetski dan prve pomoći obilježava se od 2001. godine u znak sjećanja na sve žrtve terorističkog napada na zgrade Blizanaca u New Yorku gdje je tom prilikom poginulo 3000 ljudi.

Tradicionalno, GDCK Jastrebarsko obilježilo je Svjetski dan prve pomoći obilaskom svih prvih razreda na području grada Jastrebarskog i općina Klinča Selo, Krašić, Pisarovina i Žumberak. Svjetski dan prve pomoći 2019. naglasak stavlja na marginalizirane osobe. Izuzeti, odnosno marginalizirati osobu, znači onemogućiti osobi pristup - mjestu, grupi ili privilegiji ili je isključiti iz razmatranja. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često čine osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima.

GDCK Jastrebarsko sprovelo je svoje aktivnosti u razdoblju od 13. do 26. rujna 2019. u četiri osnovne škole na našem području i u trinaest područnih škola na području okolnih općina. Kako bi najbolje naglasili važnost prve pomoći GDCK Jastrebarsko je provelo radionice prevencije nesreća u prometu za djecu prvih razreda uz pomoć slikovnice iz edicije Pomozimo medi Jurici „ Na putu do škole“. Radionice su provedene u OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom i PŠ Domagović, Desinec, Čeglje, Sveta Jana, Petrovina, Volavje, Cvetković i Plešivica, gdje je sudjelovalo ukupno 145 učenika; te u OŠ „ Klinča Sela“ i PŠ Repišće i Kupinec, gdje je sudjelovalo 59 učenika; u OŠ „Vladimira Nazora“ u Pisarovini i pripadajučim PŠ Bratina i Donja Kupčina gdje je sudjelovalo 35 učenika; i u OŠ „ Kardinala Alojzija Stepinca“ u Krašiću i u PŠ Vukšin Šipak gdje je sudjelovalo 26 učenika.

Kroz radionice je ukupno educirano 265 učenika prvih razreda osnovne škole.