Tradicijski običaji kao temelj razvoja turizma
25.08.2015. / Nefertum IT
Kad se spomene turizam većina ljudi uvijek pomisli na ljeto, sunce, more i plaže, luksuzne hotele i bogatu ugostiteljsku ponudu te zabavne sadržaje nekog gradića na našem lijepom Jadranu. No sve je više onih koji traže nešto više i osim sunčanja, kupanja i razgleda grada žele osjetiti autentičnost neke zemlje upoznavajući njenu tradicijum, baštinu, ljude, običaje. Na krati takvog turizma nezaobilazna destinacija je i naša Jaska.
- Suvremeni turizam kojim se bavim je po mom mišljenju prestao biti samo obilazak dvoraca, gradova bez duše. Turizam je u baštini i tradiciji koja proizlazi iz naroda i načina života – kaže nam Vedran Obućina, vlasnik tvrtke koja se bavi ruralnim turizmom i kroz medij “Taste of Adriatic”(“Okus Jadrana”) otvara gostima posve jedan novi uvid u Hrvatsku, njenu baštinu i tradiciju. U potrazi za novim okusima ruralnih krajeva Hrvatske, Obućina je zastao upravo u našem gradu. Želja mu je, kaže, napraviti reportažu o jaskanskom kraju, Vinskim svečanostima, običajima, ljudima i kulturi kojom će privući turiste da dođu i zadrže se ovdje.
- Ovo je jedan od krajeva koji svakako ima svoju prepoznatljivost. Radimo reportažu o Jaskanskim vinskim svečanostima i popularizaciji vinskog područja Plešivice koja će poslužiti drugim medijima da snime veću reportažu i prođu ovim krajem, stanu i vide što se događa iza prve ulice u koju skrenu – kaže Obućina.
Cvetković predstavio stare zanate
Krenuo je tako od ideje da svojim čitateljima predstavi gastronomsku ponudu restorana “Sahara” u Cvetkoviću kako bi se svaki turist koji prolazi kroz Jastrebarsko ovdje zaustavio i probao “nešto domaće”. Na pitanje što bi ponudili takvim gostima, vlasnica restorana, Gordana Bakšić odgovorila je ne samo bogatom ponudom tradicijskih jela već je svoj restoran nakratko pretvorila u pravi mali muzej običaja i baštine cvetkovačkog kraja.
- Gospodin Vedran me zamolio da se promoviramo kao restoran, što bismo strancu ponudili, prezentirali što imamo u ponudi. Iz toga je sve preraslo u divnu priču. Zamolila sam ga da se naši mještani promoviraju i pokažu sve što imamo u Cvetkoviću. Tako su ovdje došli predstaviti stare djelatnosti i obrte, donijeli stare stvari da bi prezentirali naš kraj ne samo Hrvatskoj, sugrađanima nego i cijelom svijetu – rekla je Gordana Bakšić.
U samo dan i pol prostorija “Sahare” postala je muzej u kojem je pod vodstvom predsjednice KUD-a Cvijet Cvetković, Jadranke Smolčić, postavljena izložba starih zanata, običaja, predmeta iz nekih davnih vremena.
- To su mahom predmeti koji su se koristili u domaćinstvu. Sve su to ljudi donijeli iz svojih kuća, tavana, nešto nam je dao i pater što se našlo u samostanu. Imamo stari lonac za veš, ružaljku, staru peglu, vagu, grebljicu za tkanje, pekarski pribor za izvlačiti kruh iz peči. To sve ljudi čuvaju kod sebe – kaže nam Jadranka Smolčić.
Predstavljeni su i stari zanati i radnje koje su postojale u Cvetkoviću poput starih optičara i urara, a važno mjesto zauzima tradicijski “šlingeraj”.
- Tu imamo gospođu koja i dan danas šlinga. Predstavljamo naš starinski šlingeraj i mustre koje su naše žene godinama stvarale. Svaka mustra je durgačija i za sebe, ne postoje dvije iste. Tu tradiciju cilj nam je prenijeti na mlađe generacije, ali da bi to napravili morali bi imati neku svoju prostoriju gdje bi se to moglo odvijati – kaže gospođa Smolčić.
Posebno mjesto na izložbi zauzeo je stari krevet Ljube Kraljević koji ima povijesnu vrijednost za cvetkovački, ali i čitav jaskanski kralj. Mlada nasljednica ove vrijedne starine je Cvetkovčanka Lucija Franetić čija je baka krevet naslijedila od Ljubine nečakinje.
Na terasi restorana “Sahara” svoje su obrte predstavili cvetkovački OPG-ovi, ponudivši najbolje domaće proizvode, a tom je prilikom pred svim posjetiteljima pripremljen tradicionalni kolač od domaćeg grožđa.
Okrenuti se turistima
Prezentacija cvetkovačkih običaja, tradicije, izložba starih predmeta i zanata održala se u “Sahari” u ponedjeljak, 24. kolovoza, te je oduševila inicijatora Vedrana Obućinu koji je s Cvetkovčanima najavio i nove projekte.
- Priča o Jaski nije gotova, imamo ideje o tome kako zadržati turiste ovdje da što više vide, probaju i što više potroše. Trebat će tu malo više sustavnosti, ali vidim po vama da ste složni i da to možete gurati, ja vam mogu pomoći u organizaciji i imat ćete slobodnog prostora u mom mediju – rekao je Obućina.
Reportaža o našem gradu, krajevima i običajima biti će prevedena na engleski jezik te objavljena u engleskom časopisu “Winerist”. Tako će se možda vrlo skoro u Jaski zaustavljati sve veći broj turista.
- Suvremeni turizam kojim se bavim je po mom mišljenju prestao biti samo obilazak dvoraca, gradova bez duše. Turizam je u baštini i tradiciji koja proizlazi iz naroda i načina života – kaže nam Vedran Obućina, vlasnik tvrtke koja se bavi ruralnim turizmom i kroz medij “Taste of Adriatic”(“Okus Jadrana”) otvara gostima posve jedan novi uvid u Hrvatsku, njenu baštinu i tradiciju. U potrazi za novim okusima ruralnih krajeva Hrvatske, Obućina je zastao upravo u našem gradu. Želja mu je, kaže, napraviti reportažu o jaskanskom kraju, Vinskim svečanostima, običajima, ljudima i kulturi kojom će privući turiste da dođu i zadrže se ovdje.
- Ovo je jedan od krajeva koji svakako ima svoju prepoznatljivost. Radimo reportažu o Jaskanskim vinskim svečanostima i popularizaciji vinskog područja Plešivice koja će poslužiti drugim medijima da snime veću reportažu i prođu ovim krajem, stanu i vide što se događa iza prve ulice u koju skrenu – kaže Obućina.
Cvetković predstavio stare zanate
Krenuo je tako od ideje da svojim čitateljima predstavi gastronomsku ponudu restorana “Sahara” u Cvetkoviću kako bi se svaki turist koji prolazi kroz Jastrebarsko ovdje zaustavio i probao “nešto domaće”. Na pitanje što bi ponudili takvim gostima, vlasnica restorana, Gordana Bakšić odgovorila je ne samo bogatom ponudom tradicijskih jela već je svoj restoran nakratko pretvorila u pravi mali muzej običaja i baštine cvetkovačkog kraja.
- Gospodin Vedran me zamolio da se promoviramo kao restoran, što bismo strancu ponudili, prezentirali što imamo u ponudi. Iz toga je sve preraslo u divnu priču. Zamolila sam ga da se naši mještani promoviraju i pokažu sve što imamo u Cvetkoviću. Tako su ovdje došli predstaviti stare djelatnosti i obrte, donijeli stare stvari da bi prezentirali naš kraj ne samo Hrvatskoj, sugrađanima nego i cijelom svijetu – rekla je Gordana Bakšić.
U samo dan i pol prostorija “Sahare” postala je muzej u kojem je pod vodstvom predsjednice KUD-a Cvijet Cvetković, Jadranke Smolčić, postavljena izložba starih zanata, običaja, predmeta iz nekih davnih vremena.
- To su mahom predmeti koji su se koristili u domaćinstvu. Sve su to ljudi donijeli iz svojih kuća, tavana, nešto nam je dao i pater što se našlo u samostanu. Imamo stari lonac za veš, ružaljku, staru peglu, vagu, grebljicu za tkanje, pekarski pribor za izvlačiti kruh iz peči. To sve ljudi čuvaju kod sebe – kaže nam Jadranka Smolčić.
Predstavljeni su i stari zanati i radnje koje su postojale u Cvetkoviću poput starih optičara i urara, a važno mjesto zauzima tradicijski “šlingeraj”.
- Tu imamo gospođu koja i dan danas šlinga. Predstavljamo naš starinski šlingeraj i mustre koje su naše žene godinama stvarale. Svaka mustra je durgačija i za sebe, ne postoje dvije iste. Tu tradiciju cilj nam je prenijeti na mlađe generacije, ali da bi to napravili morali bi imati neku svoju prostoriju gdje bi se to moglo odvijati – kaže gospođa Smolčić.
Posebno mjesto na izložbi zauzeo je stari krevet Ljube Kraljević koji ima povijesnu vrijednost za cvetkovački, ali i čitav jaskanski kralj. Mlada nasljednica ove vrijedne starine je Cvetkovčanka Lucija Franetić čija je baka krevet naslijedila od Ljubine nečakinje.
Na terasi restorana “Sahara” svoje su obrte predstavili cvetkovački OPG-ovi, ponudivši najbolje domaće proizvode, a tom je prilikom pred svim posjetiteljima pripremljen tradicionalni kolač od domaćeg grožđa.
Okrenuti se turistima
Prezentacija cvetkovačkih običaja, tradicije, izložba starih predmeta i zanata održala se u “Sahari” u ponedjeljak, 24. kolovoza, te je oduševila inicijatora Vedrana Obućinu koji je s Cvetkovčanima najavio i nove projekte.
- Priča o Jaski nije gotova, imamo ideje o tome kako zadržati turiste ovdje da što više vide, probaju i što više potroše. Trebat će tu malo više sustavnosti, ali vidim po vama da ste složni i da to možete gurati, ja vam mogu pomoći u organizaciji i imat ćete slobodnog prostora u mom mediju – rekao je Obućina.
Reportaža o našem gradu, krajevima i običajima biti će prevedena na engleski jezik te objavljena u engleskom časopisu “Winerist”. Tako će se možda vrlo skoro u Jaski zaustavljati sve veći broj turista.
Zadnje objavljeno