°C 22

U Krašiću skromnije proslavljeno Stepinčevo

10.02.2021.

Maja Peranić

U Krašiću, rodnom mjestu blaženog Alojzija Stepinca danas obilježena 61. godišnjica njegove smrti. Svake se godine 10. veljače obilježava Stepinčevo, kada u Krašić pristiže mnoštvo vjernika, hodočasnika iz svih krajeva Lijepe Naše.

Iako skromnije, i danas je bilo svečano u Krašiću gdje je u 10,30 sati služeno središnje misno slavlje u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva. Predvodio ga je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

U svojoj se homiliji osvrnuo na bogat kardinalov život, njegovu žrtvu i vjernost katoličkoj crkvi u Hrvatskoj od koje ni u najvećim nedaćama nije odustajao. Kazao je kako se rijetko viđa narod koji je tako privržen svom blaženiku kao što je to hrvatski narod Stepincu i kako se nada da će ćemo uskoro dočekati njegovo proglašenje svetim.-Rijetko sam naišao na narod koji toliko voli i privržen je nekom svecu kao što je hrvatski narod privržen Stepincu. Imao sam osjećaj da ovaj narod osjeća i voli Stepinca kao pravog oca. On povezuje u molitvi i štovanju hrvatski narod u domovini i dijaspori. A narod je pozvan u cjelini živjeti i u težini onaj Stepinčev redak: Duša mi je sada potresena. Možda nam prirodne katastrofe pomognu da otkrijemo ono izmirenje s prošlošću te se tako pročišćavajući sjećanje otvori put te kanonizacija bude svima razlog za slavlje, a ne za podjelu-kazao je monsinjor Lingua i dodao kako molimo da što prije dođe čas kad će Stepinca proglasiti svetim.

Po završetku svete mise položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika kardinala Stepinca. U ime Zagrebačke županije vijenac je položio predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, a u delegaciji je bio i predsjednik GO HDZ-a Jastrebarsko Andrej Krlin.
Vjerski turizam veliki potencijal općine Krašić i stoga će Županija i dalje pomagati napore Općine da pojača turističke sadržaje, poruka je od županijskih čelnika za Krašić.

Zbog epidemioloških mjera ove godine nije održana svečana sjednica Općinskoga vijeća Krašića. Nekolicinu gostiju tek kratko je pozdravio načelnik Josip Petković Fajnik.

-Uzdignutih čela možemo biti ponosni što je u ovome mjestu rođen blaženik, a vjerujem uskoro i svetac Alojzije Stepinac. Vjerujem i da će se u budućnosti još više isticati njegova važnost i veličina. Čim se malo 'zagrebe ispod površine' vidi se da je on puno veći i vrjedniji našemu narodu i katoličkoj crkvi nego se to vidi s površine-rekao je Fajnik.

I on se dotaknuo vjerskoga turizma, zahvalivši Zagrebačkoj županiji što je Općinu Krašić, kroz Masterplan razvoja turizma, prepoznala kao nositelja vjerskoga turizma u županiji.

-Vjerujem da će Krašić u budućnosti biti svetište svetog Alojzija Stepinca“, rekao je Fajnik.

(foto: Zagrebačka županija/Općina Krašić)

Galerija slika

U Krašiću skromnije proslavljeno Stepinčevo U Krašiću skromnije proslavljeno Stepinčevo U Krašiću skromnije proslavljeno Stepinčevo