°C 26

U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček"

20.07.2020.

Maja Peranić

Povodom 141. obljetnice rođenja dr. Vladka Mačeka u Kupincu je prošli tjedan održana svečanost te je predstavljen projekt izgradnje Kulturnog centra koji će nositi Mačekovo ime i donijeti osvježenje u kulturnoj i turističkoj ponudi Kupinca, Općine Klinča Sela, a i šire.

Na današnji dan prije 141 godinu u Jastrebarskom je rođen istaknuti hrvatski političar dr. Vladko Maček. U čast njemu svake se godine u njegovu rodnom gradu obilježava taj Dan u organizaciji Grada Jastrebarskog, a unazad nekoliko godina s obilježavanjem je započela i Općina Klinča Sela odnosno HSS Klinča Sela i to u naselju Kupinec, gdje je dr. Vladko Maček imao svoje imanje na kojem je boravio i radio te čak dio vremena proveo u kućnom pritvoru zatvoren od ustaškog režima.

U Kupincu je u četvrtak, 16. srpnja, u organizaciji HSS Klinča Sela i HSS Zagrebačke županije te suradnji s Općinom Klinča Sela, svečano predstavljen projekt „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“ i održana tribina „Maček, Kupinec i Banovina Hrvatska“.

Nakon pozdravne riječi predsjednice Županijske organizacije HSS-a Martine Glasnović i zamjenika župana Hrvoja Frankića, idejno rješenje i projekt „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“ predstavili su predsjednica HSS-a Klinča Sela Gordana Juranko, načelnik Općine Klinča Sela Miljenko Vučković i arhitekt Miroslav Škoda iz Atrium d.o.o.

Riječ je o projektu kojim bi se osvježila kulturna i turistička ponuda Općine Klinča Sela, a posebice Kupinca. Kulturni centar koji bi nosio ime dr. Vladka Mačeka sastojao bi se od memorijalnog dijela posvećenom samo tom značajnom Jaskancu, dok bi se drugi dio namijenio kulturnim događajima i manifestacijama.

-U sklopu Kulturnog centra postojao bi memorijalni centar Vladka Mačeka, sa svom građom o njemu, dokumentima, knjigama, različitim eksponatima, sve što bismo mogli pribaviti, a namjera bi bila da školarci i organizirane grupe dolaze u razgledavanje. A drugi dio centra bi bio veći objekt u kojem bi organizirala kulturna događanja i manifestacije poput npr. Kupinečkog drmeža za koji se inače šator naručuje. Cijeli bi centar dakako imao i turističku namjenu – predstavio nam je projekt načelnik Općine Miljenko Vučković.

Za projekt izgradnje kulturnog centra Općina Klinča Sela je naručila idejno rješenje, a sada slijedi faza ishođenja projektne dokumentacije idejnog projekta i glavnog projekta. Nakon toga se Općina planira javiti se na natječaje koji bi omogućili financijska sredstva za realizaciju projekta.

O temi „Maček, Kupinec i Banovina Hrvatska“ govorili su dr.sc. Hrvoje Petrić te predsjednik i saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak.

U čast ovom hrvatskom velikanu ispred kipa dr. Mačeku u Kupincu, uz počasnu stražu Kuburaške udruge Okić, svijeće su zapalile delegacije Hrvatske seljačke stranke, HSS-a Zagrebačke županije, Općine Klinča, HSS-a Klinča Sela s Ogrankom HSS-a Kupinec, HSS-a Jastrebarsko i Organizacije branitelja HSS-a „Hrvatski sokol“.

Višegodišnjim radom i kvalitetnom suradnjom HSS-a Klinča Sela i Općine Klinča Sela, dr. Vladko Maček i Kupinec dobivaju zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti. Projektom „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“, Kupinec i općina Klinča Sela, uz sat hrvatske povijesti o burnom razdoblju 20-stoljeća u vrijeme djelovanja dr. Vladka Mačeka, postat će kulturni centar te prostor novih programa, okupljanja i razvoja.

(foto: HSS Zagrebačke županije)

Galerija slika

U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček" U Kupincu planiraju izgraditi Kulturni centar "Dr. Vladko Maček"