Novosti Sport Događanja

U sklopu Uskočkih susreta predstavljena knjiga “Sošice – jučer, danas, sutra”

31.08.2023. / Ivana Ćurić

“Sošice – jučer, danas, sutra” naziv je knjige koja u sklopu Uskočkih susreta predstavljena u punoj dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sošice 26. kolovoza. Knjiga je novi rezultat suradnje Večernjeg lista i udruge Žumberački uskoci, nakon lani objavljenog specijala te snimljenog dokumentarno-igranog filma o Žumberačkim uskocima.

Materijale je prikupio predsjednik udruge Milan Radić, a promocija je održana u povodu 180. obljetnice rođenja Tadije Smičiklasa, 160. godišnjice rođenja profesora voćarstva Ivana pl. Radića, 430. obljetnice bitke kod Siska te 100. godišnjica od blagoslova zvona na crkvi sv. Petra i Pavla u Sošicama…

Okupljenima su se obratili urednica knjige Petra Balija, povjesničar mr. sc. Želimir Prša i redoviti profesor s Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu te Zavoda za voćarstvo pri Agronomskom fakultetu Boris Duralija, a kratko predavanje o crticama iz povijesti Sošica i uskočim obljetnicama održao je Milan Radić.

– U proteklih tridesetak godina koliko se bavim riječima naučio sam koliko je važno pisati i čitati. Onima zadovoljnima, ali još više onima nezadovoljnima napisima u medijima i knjigama, često sam govorio: pišite. Ako vi ne pišete, vašu povijest i vaša sjećanja opisivat će netko drugi. O Žumberčanima su nerijetko pisali drugi. Ovu knjigu o Sošicama napisali su Žumberčani – istaknuo je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Autori tekstova u knjizi tako su Nada, Željko, Milan i Marko Hranilović, Marko Tarač te Milan Radić.

Između predavanja recitalima o Žumberku okupljene su oduševili Josip Bakalas i Alenka Crljenica, a potaknuli su i dio publike da i sami kažu nekoliko riječi. Dok im je glas titrao od emocija, osvrnuli su se, među ostalim, na ponovno buđenje žumberačkog kraja kroz izletništvo koje je živnulo uz ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, a nisu skrivali ni oduševljenje time što će uskoro dobiti novu prometnicu.

Program je vodio tajnik udruge Željko Hranilović, a obitelji Zlatka Josipa Šintića uručena je zahvalnica za njegov cjeloživotni angažman na žumberačkom području. Presjednik Društva Žumberčana Tadija Smičiklas Dario Badovinac uručio je Idi Šintić zahvalnicu.

U knjižici su obrađeni i sošički mlinovi, prvi dolazak vodovoda, izgradnja samostana sestara Bazilijanki, u kojem danas stoji etnografska zbirka, povijest vatrogastva i još mnogo toga. U knjizi se mogu vidjeti i stare crno-bijele fotografije iz prošlosti mjesta, poput onih postavljanja zvona za grkokatoličku crkvu sv. Petra i Pavla iz 18. stoljeća, koja je izgrađena uz rimokatoličku kapelu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Te su dvije crkve s godinama postale simbol Sošica, ali i cijelog Žumberka, pokazujući suživot grkokatolika i rimokatolika kroz povijest na tom gorju. Skupu su nazočili još: pribićki župnik Nednad Krajačić, predstavnici Samoborske narodne garde, predstavnik radio Jaske g. Vuković, te Žumberčani iz Karlovca, Jaske, Zagreba, Samobora, mještani Sošica i drugi gosti.

Sve je završilo uz kratku molitvu i paljenje svijeće kod spomen biste akademika Tadije Smičiklasa u Reštovu.

 

(Izvor i foto: Žumberački uskoci)

Galerija slika

U sklopu Uskočkih susreta predstavljena knjiga “Sošice – jučer, danas, sutra” U sklopu Uskočkih susreta predstavljena knjiga “Sošice – jučer, danas, sutra” U sklopu Uskočkih susreta predstavljena knjiga “Sošice – jučer, danas, sutra” U sklopu Uskočkih susreta predstavljena knjiga “Sošice – jučer, danas, sutra” U sklopu Uskočkih susreta predstavljena knjiga “Sošice – jučer, danas, sutra”

Podijeli