Novosti Sport Događanja

Upoznajte rode: Na praznik rada organizirana Biciklijada "Put bijele rode"

25.04.2024. / Redakcija

Turistička zajednica općine Pisarovina i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove godine, po osmi put organiziraju Biciklijadu „Put bijele rode“, na praznika rada 1. svibnja od 10 sati u Krašogradu.

- Staza u dužini 21,5 km s nekoliko uspona srednje je zahtjevna. Najveći dio staze je asfaltni, manji dio staze je makadam (oko 1 km). Vozit ćemo lagano, očekivano trajanje vožnje je 3 sata uz kraća zaustavljanja – istaknuli su organizatori.

Stazu možete pogledati na linku trasa biciklijade.

Bit će organizirano vođenje uz kratka zaustavljanja.Prijave se primaju do 25. travnja do 12:00 sati na mail: tzpisarovina@pisarovina.hr ili putem prijava.

Prvih 100 sudionika dobiva majicu!

-Biciklijada vas ove godine vodi kroz pitoma naselja, šumu i cvjetne livade te uz cvrkut ptica do Krašograda. Plavetnilo neba preko zelenih krošnji stabala koja lagano zaranjaju u savršenstvu tišine, boja, života, mirisa i tajnovitosti prirode i to je najbolja pozivnica – poručili su organizatori.
Turistička zajednica općine Pisarovina i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije za sve sudionike biciklijade organizira:
– ulaz u spomen kuću „Titanic“
– vođene vježbe zagrijavanja i istezanja
– mjerenje šećera i tlaka
– poklon paket s majicom
– za djecu smo pripremili radionice i igre u Krašogradu
– ručak i vodu
– osigurana je biciklistička pratnja, medicinska pomoć i prateće vozilo

Više o biciklijadi možete pročitati na linku.

-Za sve ljubitelje fotografije i prirode organiziramo i nagradni foto natječaj na temu bijele rode u ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Zagrebačke županije, a svaki autor popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija neovisno jesu li fotografije snimljene foto aparatom ili mobitelom. Krajnji rok prijema fotografija je petak, 2. kolovoza 2024. do 11 sati. Najbolje fotografije izabrat će žiri i pratitelji Facebook stanice JU Zeleni prsten Zagrebačke županije a Javna ustanova će ih otkupiti – istaknuli su organizatori.

Više o natječaju pročitajte na linku.

Koliko poznajete rode? Znate li koliko je roda visoka, koliki ima raspon krila, koje vrsta roda boravi u Hrvatskoj ili čime se rode hrane? Testirati svoje znanje i zaigrati kviz o rodama možete na linku.

- Zanima li vas kako se rode hrane, kako izražavaju nježnost i ljubav prema partneru, tko othranjuje ptiće, jesu li rode monogamne ili ipak mijenjaju partnere, možete zaviriti u njihove živote i doznati putem linka Tajanstveni život roda

Zahvaljujući kameri koja prati život roda 24 sata na dan, na gnijezdu u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji u Donjoj Zdenčini, treću godinu za redom pratimo život istog para. Uživajte u tajanstvenom životu roda, možda se i vi zaljubite u njih kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik – istaknuli su iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Rode vole ljude, ljudi vole rode i ta veza je stoljećima neraskidiva. Postoje brojne priče i legende o rodama koje većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od Elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama.

 

(Foto plakat: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije)

 

Podijeli