Novosti Sport Događanja

Vatrogasni "Oscar" u rukama Jaskanca Vladimira Karasa

03.01.2022. / Maja Peranić

Na svečanosti obilježavanja 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, 20. prosinca 2021, Vladimir Karas, veteran Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, jedan od obnovitelja jaskanskog Ogranka Matice hrvatske, nagrađen je najvišim vatrogasnim odlikovanjem, Plaketom i poveljom s likom Mirka Kolarića.

Vladimir Braco Karas rođen je 18. travnja 1941. u Jastrebarskom. Osnovnu školu završio je u Jastrebarskom, a srednju Šumarsku i drvodjeljsku školu u Karlovcu. Cijeli radni vijek proveo je kao djelatnik Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom. Član Dobrovoljnog vatrogasnog društva postao je 1966, ispitani vatrogasac 1967, vatrogasni dočasnik 1971, a vatrogasni časnik 1974. U društvu je obnašao mnoge odgovorne dužnost. Dobitnik je brojnih vatrogasnih prinanja: brončane, srebrne i zlatne medalje, brončane, srebrne i zlatne plamenice, medalje za posebne zasluge, vatrogasne spomenice za 50. godina aktivnosti i spomenice za vatrogasnog veterana. Samozatajan, skroman i drag čovjek, bio je jedan od inicijatora i sudionika izgradnje sadašnjeg vatrogasnog doma. Uz legendarnog predsjednika društva Stjepana Preprotića, svojeg dugogodišnjeg prijatelja i susjeda, bio je 1997. jedan od pokretača izdavanja vrijedne knjige "Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko, 1899-1997", "srce i duša" tog značajnog projekta i najbliži suradnik autora knjige Nine Škrabea.

Vladimir Braco Karas bio je 2010. jedan od obnovitelja djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i nakon toga jedan od njegovih najaktivnijih članova. Neumorni je istraživač jaskanske povijesti, tradicije i baštine, zaslužan za brojne vrijedne podatke u mnogim objavljenim knjigama (na pr. "Pisci jaskanskog kraja" Nine Škrabea, 2011, "Liječnici jaskanskog kraja" Dunje Čop, 2019).

Dijete Gornje Jaske i Zdihovačke ulice, u mladosti je bio izvrstan nogometaš, igrač Jastreba, s kojim je osvojio tri Ljetne općinske lige (1963, 1965, 1966). Jedan je od pokretača uređenja šume Gović, stratišta nedužnih žrtava komunizma (1945-47) i podizanja spomen-križa (2005).

Vladimir Karas oženjen je Biserkom, s kojom ima dva sina, Krešimira i Tomislava. Krešimir Karas popularni je ton-majstor Radija Jaska i brojnih jaskanskih kulturnih priredbi, stalni suradnik Kazališta Škrabe i jaskanskog Ogranka Matice hrvatske.

MH

Podijeli