Novosti Sport Događanja

Večeras koncert i izložba povodom 10 (148) godina djelovanja "Javora"

05.12.2023. / Ivana Ćurić

Gradsko pjevačko društvo "Javor" osnovano je u Jastrebarskom davne 1875. i najstarije je kulturno-umjetničko društvo u jastrebarskom kraju koje će večeras u 19:30 sati svečano obilježiti u Glazbenoj školi.

"Javor" je aktivno djelovao u više navrata tijekom proteklih 148 godina, posebno uspješno 1930-ih, 1950-ih i 1980-ih, a njegovo djelovanje obnovljeno je u rujnu 2013. u sklopu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. U posljednjih deset godina "Javor" je održao niz zapaženih nastupa u Jastrebarskom i okolici, u Zagrebu i drugim gradovima. Njegova dirigentica je profesorica glazbe i ravnateljica Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač.

"Javor", koji ovim koncertom i izložbom o 148 godina svoje povijesti slavi velike obljetnice, danas je mješoviti četveroglasni pjevački zbor koji okuplja pjevačice i pjevače jaskanskog kraja, a izvodi prvenstveno skladbe hrvatskih autora te popularne zborske pjesme značajnih inozemnih skladatelja. U svojem repertoaru "Javor" ima skladbe Ivan pl. Zajca, Đele Jusića, Zdenka Runjića, Alfija Kabilja, Arsena Dedića, Giuseppea Verdija, Bepija De Marzija, Franza Schuberta, Josepha Haydna, Felixa Mendelssohna i mnogih drugih.

Već deset godina "Javor" redovito nastupa na poetsko-glazbenom programu "Svetom Duhu na čast" te sedam godina na poetsko-glazbenom programu "Hote o ljudi sim" u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Od 2022. "Javor" nastupa i na programu "U pjesničkim dvorištima" gdje je pjevao uz Đanija Stipaničeva i Adama Končića.

Uz najbolje pjesme u izvedbi Javoraša na svečanom slavljeničkom koncertu nastupit će i posebni gosti, profesionalni glazbenici s kojima je "Javor" surađivao u proteklih 10 godina te profesorice i profesori Glazbene škole Jastrebarsko.

Izložba o 148 godina "Javora" ujedno je i prikaz kroz povijest, društveni život i razvoj grada Jastrebarskog. Autorice izložbe su kustosica Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelena Škrabe i Dunja Čop, autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" te autorica knjige o "Javoru" koja će biti objavljena sljedeće godine. Obje članice jaskanskog ogranka Matice hrvatske, Jelena Škrabe i Dunja Čop istražujući i skupljajući materijale i fotografije za ovu izložbu i skoru knjigu otkrile su niz zanimljivih podataka i vrijednih dokumenata koji će sada po prvi put biti izloženi u javnosti.

Koncert i izložba "10 (148) godina Javora" održavaju se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog te u suradnji s Gradskim muzejem Jastrebarsko, Centrom za kulturu Jastrebarsko i Glazbenom školom Jastrebarsko.

 

(Izvor: MH)

Podijeli