°C 8

Veliko desinečko srce za prijatelje u nevolji: KUD Desinec poslao pomoć u Glinu i Viduševac

18.01.2021.

Maja Peranić

Da se prijatelji najbolje poznaju u nevolji pokazali su svojim primjerom Desinčaki velikog srca okupljeni u Kulturno umjetničko društvo Desinec. Nakon stravičnog potresa koji je pogodio Banovinu, Desinčaki su se organizirali i prikupili najpotrebnije za stanovnike Gline i Viduševca, grada i naselja iz kojeg dolaze njihova prijateljska kulturnoumjetnička društva. Upravo od njih saznali su što je stanovnicima stradalih područja najpotrebnije pa je tako za spomenuta mjesta iz Desinca otišla financijska pomoć kao i pomoć u građevinskom materijalu.

O ovoj hvalevrijednoj akciji izvijestili su nas iz KUD-a Desinec.

-Uvijek je teško govoriti o humanitarnim akcijama , a da to ne izgleda kao hvalisanje i podilaženje vlastitom egu, no neke stvari valja zapisati kao podsjetnik za nas, a i za buduće generacije kako naš narod i u najtežim trenucima diše jedan za druge. Vjerujem da svatko od nas zna što je radio i gdje se nalazio tog utorka 29.prosinca , u 12 sati i 19 minuta. Još uvijek pod dojmom potresa od dana ranije, te slika Petrinje, Gline , Siska i okolnih sela koje smo gledali preko medija, osjećajem straha i činjenice kako smo nemoćni pred silama prirode ojačanim do krajnjih granica. Strah, nesigurnost, briga za najbliže polako se smiruju nakon poziva i uvjerenja da smo svi dobro. A tek onda kroz misli projuri onaj drugi dio –ako je kod nas tako treslo, kako je kod njih-stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica KUD-a Desinec Martina Županac.

Iako je humanitarna pomoć unesrećenima stizala i još uvijek stiže sa svih strana, u KUD-u se odlučili i tako organizirati kako bi pomoć poslali svojim prijateljskim kulturnoumjetničkim društvima s kojima ih vežu brojna lijepa sjećanja.

-Val dobrote koji se automatski pokrenuo u neslućenim razmjerima, čak tolikim da je u nekim trenutcima bilo teško zaprimiti i organizirati sve donacije davao je nadu da ipak nije sve tako neizmjerno crno , a i osjećaj da nekome možeš pomoći nekako smirujuće djeluje i na vlastiti duševni mir. Svi smo mi u privatnim aranžmanima pomogli , no razmišljali smo na koji način možemo pomoći i još malo više. Sjetili smo se odmah naših prijateljskih KUD-ova s područja Gline i Viduševca, i uspomena koje nas vežu, brojnih nastupa i zajedničkih gostovanja te uvijek nasmijanih domaćina koji čuvaju kulturnu baštinu i unatoč ratu i sada unatoč ovoj elementarnoj nepogodi-istaknula je Županac.

Tako je KUD Desinec odlučio organizirati humanitarnu akciju s ciljem kupnje građevnog materijala koji je neophodan stradalim područjima, a osim materijala prikupljeno je i 10 400 kuna.

-Kontaktirali smo KUU Viduševac naše bratimsko društvo te u suradnji s predsjednikom gospodinom Slavkom Crnkovićem saznali što im je najpotrebnije u Viduševcu. Nešto težu situaciju na području Gline javlja nam gospođa Anita Kramarić iz HAKUD Glinska Tamburica . Nismo razmišljali ni trenutka te smo se kao društvo odrekli djela sredstava namijenjenih za putne troškove u ovoj godini , te donacijama članova KUDa i mještana Desinca sakupili 10 400 HRK koje smo podijelili za ova dva društva-ističe se u priopćenju KUD-a Desinec.

U Viduševcu će od navedenog iznosa biti sanirani dimnjaci, dok je u Glinu stigao građevinski materijal koji je već uspješno podijeljen i sanirani su krovovi. Na Sveta tri kralja Upravni odbor KUD-a DESINEC donio je odluku o humanitarnoj akciji, u nedjelju je sakupljen novac, a već iduće srijede predani su novci i dostavljen je građevinski materijal na područje Gline.

-Ovim putem se javno zahvaljujemo svim članovima i mještanima koji su pomogli ovu ciljanu humanitarnu akciju, u kratkom vremenu od ideje do realizacije, posebno u ime KUU Viduševac i HAKUD Glinska tamburica . Ovo nije prva humanitarna akcija našeg društva, a sigurna sam ni posljednja. Završit ću citatom Pamele Brown- “Prijateljstvo nam pokazuje da ni u jednoj tuzi ni radosti nismo sami”-zaključila je predsjednica KUD-a Desinec Martina Županac.