°C 26

Besplatni udžbenici, ne i radne bilježnice! Ni Županija ni Grad nemaju za pribor školarcima?

24.07.2020.

Maja Peranić

Školski udžbenici i radne bilježnice – što je besplatno, a što nije i tko to sve financira? Pitanje je koje uvijek ispliva tijekom ljeta kad polako počnu pripreme za novu školsku godinu. I ove godine, udžbenici će svim osnovnoškolcima u Hrvatskoj, pa tako i u Jastrebarskom biti besplatni jer ih je osigurala država. No, radne bilježnice i dodatan pribor bit će besplatni samo u pojedinim sredinama koje su to uspjele osigurati u svojim lokalnim proračunima. Ne i u Jastrebarskom.

U Jastrebarskom će, kako je najavljeno iz Gradske uprave, Grad sufinancirati nabavku radnih bilježnica i dodatnog pribora samo učenicima slabijeg imovinskog stanja i to tek nakon što se utvrdi broj valjanih zahtjeva, a novac će se uplaćivati tek nakon kupovine od strane roditelja.

-Pravo na podnošenje zahtjeva imaju učenici osnovne škole s prebivalištem na području Grada Jastrebarskog čija su oba roditelja nezaposlena, odnosno čiji je samohrani roditelj nezaposlen, čiji je roditelj (odnosno posvojitelj, skrbnik, očuh, maćeha, baka, djed i osoba kojoj se na temelju rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne skrbi učenik povjerava na čuvanje i odgoj), korisnik prava na doplatak za djecu u 2020. godini. Pravo na sufinanciranje pripadajućih dopunskih sredstava ne ostvaruju učenici osnovnih škola koji ostvaruju pravo na pripadajuća dopunska sredstva po drugoj osnovi i koji ponavljaju razred – istaknuli su iz Grada o čemu detaljnije informacije uz Obrazac zahtjeva možete pronaći ovdje.

Ni Županija ni Grad nemaju za pribor?

Svi ostali jaskanski osnovnoškolci, koji ne ostvaruju pravo na financijsku pomoć Grada radne bilježnice će morati kupiti sami. Jedan od razloga tomu je što ove godine Zagrebačka županija ne sudjeluje u sufinanciranju spomenutih troškova školarcima uz obrazloženje da je u ova krizna vremena sredstva prenamijenila u izgradnju i uređenje obrazovnih objekata sa svoga područja. Teret financiranja radnih bilježnica kao i odgovornost za školarce svoga područja pali su na jedinice lokalne samouprave, gradove i općine.

Razljutilo je to jaskanskog gradonačelnika Zvonimira Novosela koji na službenim stranicama Grada nije propustio iskritizirati ovakav potez Županije optuživši župana Stjepana Kožića da je "ukinuo sredstva djeci". Za razliku od njega, čelnici nekih drugih, manjih sredina, s proračunima manjim od jaskanskog, umjesto političkih obračuna, a kojih na relaciji Grad Jastrebarsko-Zagrebačka županija ne manjka, uspjeli su već osigurati financijsku pomoć svima.

Vrbovec za školarce namijenio pola milijuna kuna

Pa će tako primjerice Općina Krašić sufinancirati nabavku nastavnih pomagala učenicima OŠ Alojzija Stepinca – za učenike 1.-4.razreda 200 kuna po učeniku, dok će se za učenike 5.-8.razreda izdvojiti 400 kuna po učeniku. I brojne male općine s područja Zagrebačke županije objavile su na svojim stranicama također modele po kojima će sufinancirati nabavku radnih bilježnica, a primjerice Grad Vrbovec za tu će namjenu izdvojiti 500 000 kuna iz svog proračuna kako bi osigurao besplatan pribor svim osnovnoškolcima sa svoga područja. Ovo su samo neki od primjera, a pitamo se zašto po nekom sličnom modelu to ne bi učinio i Grad Jastrebarsko? Možda se ni u njegovom proračunu, kao ni u onom Zagrebačke županije koje ne propušta kritizirati, ne nalazi dovoljno sredstava za jaskanske školarce ili bi se ona iz neke druge stavke trebala prenamijeniti?