°C 12

Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe

10.05.2019.

Petar Brnada

Nakon uspješno održanih sajmova, Cvjetne Jaske i Obrtničkog sajma koji su povezali kulturu i poduzetništvo te tako bili najbolja moguća uvertira u Europski tjedan, u četvrtak se Dan Europe u Jastrebarskom proslavio edukativno - glazbenim programom koji se održao u Centru za kulturu.

Svečani program započeo je informiranjem okupljenih o uspješno provedenim EU projektima Grada Jastrebarskog i predstavljanjem onih koji su u provedbi.

Tako je istaknuto da u ovome trenutku Grad Jastrebarsko provodi sedam projekata ukupne vrijednosti 186,3 milijuna kuna, od čega je 182,0 milijuna kuna vrijednost EU projekata u kojem je nositelj Grad Jastrebarsko odnosno trgovačko društvo u vlasništvu grada.

Pritom ukupna vrijednost pet prijavljenih EU projekata, a koji su u fazi administrativne kontrole odnosno ocjenjivanja, iznosi 89,6 milijuna kuna, a uz Grada su podsjetili na to da je već u pretpristupnom razdoblju od 2007.-2013., Grad Jastrebarsko uspješno proveo tri projekta kojima je već tada povučeno više od 16 milijuna kuna sredstava iz fondova Europske unije.

-Dokaz je to da smo već tada bili spremni, a da nastavljamo u istom smjeru potvrđuju i novi projekti koji su u provedbi, ali i projekti koji su u pripremi kako bi tijekom 2019. i 2020. bili spremni za prijavu- rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel te dodao da se Jastrebarsko može pohvaliti sa činjenicom da je najuspješniji grad u Zagrebačkoj županiji po dodijeljenim EU sredstvima u razdoblju od 2015.-2018. godine, a isto tako je i najuspješniji grad po broju prijava EU projekata.

Tako, od bitnijih projekata ističemo projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko vrijedan oko 170 milijuna kuna, a koji uključuje dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, kao i pročišćavanje otpadnih voda na cijelom području grada Jastrebarskog. Zatim treba izdvojiti i projekt prekogranične suradnje “kulTura” ukupne vrijednosti 1,3 mil. eura, od čega sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1,1 mil. eura.

U sklopu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grad Jastrebarsko provodi projekt #JArecikliram, čija je ukupna vrijednost 591 tisuću kuna, od čega bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 500 tisuća kuna, a u sklopu kojega je jučer i održana javna edukacijska tribina. Tribina koja je bila prilagođena i gluhim osobama održana je sa svrhom edukacije i informiranja o odgovornom postupanju s otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima, kućnom kompostiranju i ponovnoj uporabi predmeta o čemu je prisutne više upoznala Aleksandra Čilić.

Glazbeni program proslave započeo je izvedbama Hrvatske i Europske himne na violinama koje su izveli gluhi polaznici projekta Violimmusic4all, Europskog art centra Jastrebarsko.

Iz Grada su istaknuli da je prije 14 godina violinistica Jaskanka Renata Novoselec započela s istraživanjem na koji sve način osoba može doživjeti glazbu čak ako i ne čuje. Nakon što je istražila metodu, čiju primjenu je potvrdila na 25 gluhe djece, može se reći da je to bio početak hvalevrijednog projekta Violinmusic4all. Cijeli projekt počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima te obuhvaća širi spektar djece i odraslih s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Radi se naime o znanju koje, osim prvenstveno u edukacijske svrhe, ima snažnu terapijsku notu, gdje se usmjeravanjem misli na proces sviranja sužava i centrira fokus osobe s poteškoćom u razvoju.

Također, nakon himni, polaznici projekta su izveli i skladbu „The man who sold the world“, a sve u pratnji maestra - legendarnog profesora Muzičke akademije u Zagrebu, Maria Penzara.

Na pozornicu su potom stigli učenici Glazbene škole Jastrebarsko koja ove godine slavi svoj 15. rođendan, a koji će škola obilježiti koncertima, gostovanjima i aktivnostima od 20.- 27. svibnja.

Iz Grada su podsjetili da je krajem prošle godine završen EU projekt „Energetske obnove Glazbene škole Jastrebarsko“ u sklopu kojega su izvedeni radovi na rekonstrukciji fasade i krova zgrade, a u samoj zgradi ugrađeni su termostatski setovi i balansirajući ventili, što će izravno utjecati na uštedu energije za grijanje/hlađenje od najmanje 50% godišnje.

Sinoćnji program završen je plesom i pjesmom.

Za ples bile su zadužene dvije osnovnoškolske skupine Plesnog studija Instinct. Skupina Pinokio koja okuplja 23 djevojčice i dva dječaka iz prvog, drugog i trećeg razreda, a koji u ovom sastavu plešu od rujna 2018. godine.

-Koreografiju SAN otplesali su pod vodstvom koreografkinje Marije Bobinski, s kojom su na 2. Samoples Dance Challengeu, svom prvom natjecanju, osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji. Nadalje, skupina Stars, učenica trećih i četvrtih razreda, također se iskazala na Dance Challengeu, te iz Samobora donijela još jedan zlatni pehar. Prvo mjesto u svojoj kategoriji djevojčice su osvojile koreografijom P.O.P., a koju je osmislila te pripremila trenerica i voditeljica Plesnog studija Instinct, Lana Jerčinović. Sinoć su s nagrađenom koreografijom po prvi put nastupili u Jastrebarskom- kazali su iz Grada.

Šlag na tortu bio je Dječji zbor Hitići koji djeluje u sklopu glazbene radionice Centra za kulturu Jastrebarsko. Zbor trenutno broji 40-ak mališana u dobi 2.5- 12 godina, koji pjevaju, plešu i glume. Iza sebe imaju mnoge nastupe, a jedan od značajnijih bio je i na Dječjoj televiziji gdje su osvojili 2.mjesto na Dječjoj top listi sa pjesmicom Sreća.

Kako su istaknuli iz Grada, Hitići su se prošle godine okušali i u glumi, pa su tako oživjeli i Malu sirenu (Disney). Snimili su nekoliko autorskih pjesama, a koje ćete moći čuti uskoro i na njihovom 1. nosaču zvuka.

Foto: Grad Jastrebarsko

Galerija slika

Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe Bogatim edukativno-glazbenim programom Jaskanci proslavili Dan Europe