°C 21

Broj zaraženih prešao 100, od danas kreću mjere socijalnog distanciranja

19.03.2020.

Redakcija

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 13 oboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 102 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo. Do ovog trenutka testirano je 1264 uzoraka. U Republici Hrvatskoj u karanteni je smješteno 79 osoba, 51 hrvatski i 28 stranih državljana.

 Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima na snagu stupa čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana. Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite. 

Stožer civilne zaštite RH daje preporuku putničkim brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene da ne uplovljavaju u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, osim putničkim brodovima hrvatske državne pripadnosti koji u Republiku Hrvatsku uplovljavaju radi raspreme. Iznimno, stožer civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem se području nalazi luka uplovljavanja i luka raspreme odnosno samoizolacije osoba na brodu, može odobriti dolazak i boravak na zahtjev tijela koja upravljaju lukom ako se za putnike i članove posade broda mogu osigurati odgovarajući uvjeti karantene odnosno samoizolacije, opskrba brodova namirnicama, gorivom i drugim potrepštinama, potrebna zdravstvena skrb i drugi uvjeti nužni za sigurnost osoba na brodu.

Od jučer je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji od 7 do 22 sata. Kao što smo jučer izvještavali, Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi. Također, Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a sve brojeve možete potražiti na njihovoj web stranici. Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke  (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će obavijest/letak o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci dobit će obavijest/letak o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana. Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom. 

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.