°C 19

Četiri jaskanska društva ostvarila županijske potpore za zelene akcije

13.08.2020.

Ivana Ćurić

Brojnim eko udrugama i organizacijama koje doprinose očuvanju statusa Zagrebačke županije kao „zelenog prstena“ oko grada Zagreba, dodijeljeno je 350 tisuća kuna, od toga 90 tisuća kuna pripalo je jaskanskim udrugama i društvima.

Spomenutih 350 tisuća kuna bit će raspodijeljena na ukupno 19 projekata, a riječ je o akcijama čišćenja divljih odlagališta, uređenja protupožarnih puteva, okoliša i pješačkih staza, radionicama o recikliranju, akcijama sadnje cvijeća i stabala i slično, pojasnili su iz Županije.

-Inače, čak 12 posto površine županije, odnosno oko 40 tisuća hektara zaštićena su prirodna područja. Koliko je priroda očuvana najbolje svjedoči činjenica da su upravo u Zagrebačkoj županiji brojne zaštićene životinjske vrste našle svoja staništa. Tako se već godinama na području županije gnijezdi najveća kolonija čigri u Hrvatskoj- otkrili su iz Županije.

Sredstva su dobila i četiri jaskanska društva. DVD Plešivica za očuvanje prirode čišćenjem otpada i održavanje protupožarnih puteva dobilo je 23.250 kuna. Za uređenje i očuvanje okoliša DVD-u Črnilovac dodijeljeno je 22.600 kuna, a najveći iznos odobren je za uređenje okoliša vatrogasnog doma i uređenje potoka s edukativnim stazama što je projekt DVD-a Čeglji, i to 29. 500 kuna. Još 14.953,64 odobreno je Društvu Naša djeca Jastrebarsko za projekt "Aleja prvašića".

 

(foto: Ilustracija)