°C 16

Cjepivo protiv gripe stiglo u Jasku: Cijepljenje kreće u ponedjeljak!

16.10.2020.

Maja Peranić

Sezona gripe je pred vratima pa iz Ispostave Doma Zdravlja Jastrebarsko pozivaju građane da se zaštite cijepljenjem. Ono će u Jastrebarskom početi u ponedjeljak 19. listopada prema rasporedu koji odredi zdravstveni tim Doma zdravlja.

Voditeljica Ispostave Jastrebarsko Dragica Prčić potvrdila nam je da je dio doza cjepiva stigao, a do kraja mjeseca stići će i dodatna količina koja je naručena zbog velike potražnje pacijenata.

-Zbog epidemije koronavirusa jako je povećani interes za cijepljenje ove godine. Inače se cjepivo naručuje u veljači i naši su ga liječnici tada naručili prema potrošnji prijašnjih godina. A sada kada je zainteresiranost veća i preporuka je da se više osoba procijepi, naručili smo dodatna količina cjepiva. Dolazit će u nekoliko etapa, prva količina je već stigla, do kraja mjeseca stiže druga, a onda ta treća količina – rekla je gospođa Prčić.

Ukoliko se žele cijepiti građani se prvo moraju najaviti kod svog liječnika opće prakse, ističe voditeljica jaskanske ispostave. Cjepivo je kao i prijašnjih godina besplatno za kronične bolesnike i starije od 65 godina, a svi ostali kupuju ga u ljekarni nakon što od svog liječnika dobiju recept. Cijena cjepiva je oko 95 kuna.

-Svi pacijenti koji se žele cijepiti moraju se najaviti i predbilježiti kod svog liječnika obiteljske med i onda liječnik daje spisak zdravstvenom timu koje će cijepljenje obavljati. To vrijedi i za pacijente koji ostvaruju pravo na dobivanje cjepiva i za one koji ga moraju kupiti. Prilikom naručivanja za recept dobit će i termin kada da s cjepivom dođu u Dom zdravlja na cijepljenje-kazala je.

Cijepljenje će se obavljati u čekaonici rendgena u Ispostavi Doma zdravlja Jastrebarsko. Određeni su termini od ponedjeljka do petka, a dodatno će se organizirati i subotom kako bi se što veći dio pacijenata na vrijeme cijepio.

S obzirom na to da građani u velikom broju koriste telefonske linije Doma zdravlja koje je zbog velikog broja poziva teško dobiti, voditeljica poručuje da se koriste e-mail adresama kao i broj trijaže (01/6599092) koja radi cijeli dan te se i tim putem mogu naručiti. (Kontakte liječnika pronađite OVDJE)

-Na trijaži rade i prijepodne i poslijepodne po dvije sestre i njih ćete lakše dobiti. Poručujem građanima neka se predstave, neka kažu ime svog liječnika i neka ostave svoj kontakt. Sestra će iskomunicirati s liječnikom i pacijent će termin dobiti u toku dana- poručila je Prčić.

Istaknula je kako je preporuka zdravstvenih stručnjaka da se što veći broj građana cijepi kako bi stvorili što bolji imunitet.

-U ovoj situaciji s epidemijom koronavirusa važno je da se građani cijepe i tako zaštite barem od gripe jer pitanje je dali bi organizam mogao i jedno i drugo izdržati – kazala je voditeljica Ispostave Doma zdravlja Jastrebarsko i dodala za kraj:

-Pozivam sve naše građane da ako nisu do sada da krenu odgovorno sa svojim ponašanjem jer brojke zaraženih koronavirusom do kojih smo došli su vrlo zabrinjavajuće. Mi, zdravstveni djelatnici, moramo pružiti zaštitu svakome tko nam se obrati, a ne želimo da nam se desi da zbog onih kojih su zbog neodgovornog ponašanja doveli do ove situacije ne budemo u mogućnosti svima pomoći.