°C 24

Dvojac iz Pisarovine predstavio novu edukativnu platformu za IoT

07.10.2019.

Redakcija

Mobile Vehicle Technology (MVT Solutions) svjetskom tržištu predstavlja edukativnu razvojnu platformu za internet stvari – IoTaaP. Nakon prvog javnog predstavljanja na finalu PowerUp natjecanja održanog u Pragu 2018. godine, hrvatski startup MVT Solutions krenuo je u intenzivan period testiranja prve verzije njihove platforme za internet stvari nazvane IoTaaP, što je kratica od Internet of Things as a Platform

Osnivač MVT Solutions-a Ivan Golubić iz Pisarovine istaknuo je kako se današnja tehnologija mijenja nevjerojatnom brzinom, ali i posred svih nevjerojatnijih napredaka postoje ljudi koji i dalje vide beskrajni neiskorišteni potencijal. Vjerojatno nema područja na kojem je takav potencijal jasniji nego kod interneta stvari. IoTaaP je razvojna platforma koja će inženjerima omogućiti razvoj novog hardvera i softvera te im otvoriti cijeli niz mogućnosti kako bi svoje nevjerojatne ideje proveli u djelo. Koristeći IoTaaP svi mogu mnogo naučiti o internetu stvari i razvijati nove proizvode, ali i pridonositi zajedničkoj dokumentaciji koja je besplatno dostupna za sve te u potpunosti iskoristiti sav potencijal interneta stvari. Cijene hardverskog modula ili pak cloud usluga dovoljno su pristupačne čak i za studente koji će imati značajne koristi tijekom studija.

Ova razvojna platforma podijeljena je u nekoliko kategorija, kao što su razvojna, edukativna i cloud. Primjena IoTaaP-a u svrhu razvoja omogućava tvrtkama i pojedincima da uz pomoć razvojnog hardverskog modula nazvanog IoTaaP Magnolia i besplatne dokumentacije dostupne online razvijaju nove proizvode koji onda mogu biti direktno monetizirani.

Sami IoTaaP Cloud zamišljen je kao inovativna platforma koja osigurava korisnicima bezbrižno korištenje različitih resursa poput pohrane i obrade podataka, upravljanja na daljinu i sl. , dok je njezino postavljanje potpuno automatizirano.

Velika pažnja posvećena je edukativnoj komponenti IoTaaP razvojne platforme. Učenici, studenti ili profesori mogu uz hardverski modul koristiti besplatne edukacijske materijale i s lakoćom svladati većinu područja vezanih uz internet stvari. Uz robota nazvanog KAI (Knowledge And Innovation), korisnici mogu na jednostavan i interaktivan način shvatiti kako funkcionira IoT sustav, potpuno sami izraditi svog pametnog robota upravljanog na daljinu ili pak stvarati potpuno nove proizvode i tehnološka rješenja te ih dijeliti sa zajednicom.

IoTaaP je trenutno moguće pred-naručiti, a prve su isporuke planirane početkom studenog ove godine.