°C 12

EU izbori: Jastrebarsko jedini 'plavi' grad u županiji

27.05.2019.

Petar Brnada

Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Tonino Picula, Biljana Borzan, Fred Matić, Romana Jerković, Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Tihomir Lukanić te Valter Flego putnici su za europski parlament, pokazali su rezultati EU izbora u kojima su HDZ i SDP osvojili po četiri mandata, a Suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija te NL Mislava Kolakušića po jedan mandat.

Na izbore je izašlo 29,86% od 3,7 milijuna hrvatskih građana s pravom glasa, a najviše glasova - 244 tisuće, je odnijela lista HDZ-a. Slijedi SDP s 200 tisuća glasova te Suverenisti Ruže Tomašić s 91 tisućom glasova.

Najviše razloga za slavlje u izbornoj noći svakako je imao SDP koji se s četiri mandata izjednačio s vladajućim HDZ-om, no slavlja socijaldemokrata u Jastrebarskom nije bilo, već je pobjedu odnio HDZ.

Tako je Jastrebarsko, koje vodi upravo SDP na čelu sa Zvonimirom Novoselom, zapravo jedini 'plavi' grad u čitavoj Zagrebačkoj županiji.

Naime, potporu HDZ-u dalo je 22,71 % birača, dok se SDP nalazi na drugom mjestu s 21,38 %. 

HRAST, Pokret za uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP, AS i UHD osvojili su 9,58 %, dok je svoj glas Mislavu Kolakušiću, kao najvećem iznenađenju EU izbora, dalo čak 8,21 % jaskanskih birača.

Marijana Petir u Jaski je dobila potporu od 7,21 % dok je Živi zid biralo 6,76 % birača. Prema službenim rezultatima, na EU izbore izašlo je 31,98 % Jaskanaca.