°C 25

Evo koliku naknadu dobivaju Gradski vijećnici

26.06.2020.

Redakcija

Koje županije, gradovi i općine imaju najveće, a koje najmanje naknade za rad u gradskim i općinskim vijećima popisao je Viktor Šimunić, nezavisni gradski vijećnik Grada Oroslavja za Index.hr, a izdvojili smo kolike su te naknade u Jastrebarskom i susjednim općinama.  

Šimunić je izradio posebne tablice za županije, općine i gradove iz kojih se može vidjeti koliko se zapravo troši na vijećnike istaknuvši kako jedinice lokalne samouprave same donose odluke o vijećničkim naknadama.

U Jastrebarskom se nakade vijećnicima Gradskog vijeća isplaćuju po održanoj sjednici, a svaki vijećnik dobiva 300 kuna naknade. Zamjenici predsjednice našeg gradskog vijeća, Filip Tončić (HSS) i Ivan Budišćak (HSU) dobivaju pak mjesečno svaki po 600 kuna bez obzira je li taj mjesec sjednica održana ili ne. Mjesečnu naknadu za svoju funkciju u Gradskom vijeću dobiva i njegova predsjednica Željka Kovačić (SDP) i to u iznosu od 1200 kuna.

Naknade u Jaski manje nego u gradovima županije

Usporedimo li podatke o naknadama koje dobivaju Jaskanci s vijećničkim naknadama drugih gradova Zagrebačke županije, možemo vidjeti kako su one među manjim naknadama. Većina gradova županije naknade vijećnicima, zamjenicima predsjednika i predsjedniku vijeća naknade isplaćuje mjesečno bez obzira održava li se taj mjesec sjednica ili ne. Gradovi slične veličine kao Jastrebarsko, npr. Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina ili pak Vrbovec svi redom isplaćuju veće naknade nego Jastrebarsko. Tako u Ivaniću vijećnik mjesečno zaradi 389 kuna , zamjenik predsjednika 2450 kuna dok predsjednik Gradskog vijeća mjesečno prima naknadu od 4940 kuna.

Naknada za gradske vijećnike najveća je u Samoboru gdje iznosi 994 kune za vijećnika, 2983 kune za zamjenika predsjednika te čak 8950 kuna za predsjednika vijeća mjesečno. Evo i tablice s podacima.

Najveće naknade za vijećnike u Pisarovini

Među susjednim općinama po izdacima za naknade vijećnicima prednjači Pisarovina. Vijećnicima se isplaćuje 350 kuna po sjednici, dok zamjenici predsjednika dobivaju 500 kuna mjesečno, a predsjednik vijeća čak 1000 kuna. Klinča i Krašić imaju slične naknade. U Klinča Selima vijećnici i zamjenik predsjednika dobivaju po 300 kuna po sjednici dok predsjednik dobiva 500 kuna mjesečno, a slično je i u Krašiću samo što je naknada vijećnicima i zamjenicima veća za 50 kuna. Vijećnici Općine Žumberak, predsjednik i zamjenik za svaku održanu sjednicu dobivaju pak po 400 kuna.

Zagrebačka županija prednjači po naknadama za skupštinare

Na razini Hrvatske Zagrebačka županija ima najveće naknade za sudionike u Županijskoj skupštini. Iako su u ovoj godini održane tri skupštine, od čega dvije elektronske putem e-pošte, mjesečno vijećnici dobivaju naknadu od 3.269,87 kn. Naknada za predsjednika Skupštine iznosi 15.143,61 kn, no aktualni predsjednik Mato Čičak, koji je na ovoj funkciji od studenoga 2019. godine, tu dužnost obavlja volonterski zbog obavljanja druge javne dužnosti, one načelnika općine Rugivica. Naknade za zamjenika mjesečno iznose 10.484,05 kn. Najmanju naknadu među predsjednicima županijskih skupština ima Zadarska županija, a ona iznosi 1.600 kuna.