°C 6

Gripe nema na vidiku! DZ Jastrebarsko: Mjerama protiv korone stavili smo je pod kontrolu!

15.01.2021.

Maja Peranić

Na području Zagrebačke županije danas je 95 novozaraženih koronavirusom. Trend je u padu, no kako su najavili iz Stožera, strogih epidemioloških mjera morat ćemo se držati još barem do kraja ovog mjeseca. A da su upravo te mjere utjecale i na virus obične gripe, koja je proteklih godina u ovo doba već dobrano uzimala maha, zdravstveni djelatnici se slažu, ove su godine te mjere pogodovale činjenici da na području naše županije još uvijek nije zabilježen niti jedan jedini slučaj obične, "dobre stare", sezonske gripe.

Usporedbe radi, 3. siječnja 2020. godine, u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih tada su zabilježene na području Grada Zagreba, Varaždinske i Sisačko moslavačke županije. Što se tiče Zagrebačke županije, najviše prijavljenih slučajeva tada je imao Zaprešić (41 od 46 evidentiranih).

U Jaski niti jedan slučaj gripe

I prije dvije godine gripa je u ovo doba harala našim krajem. Do početka veljače 2019. godine u Jastrebarskom su zabilježena 164 slučaja gripe. Danas, potvrđuje nam to voditeljica Ispostave Doma zdravlja Jastrebarsko Dragica Prčić, gripe nema na vidiku.

-Gripe za sada nemamo niti jedan slučaj. Izuzetno je to interesantno jer svih godina do sada krenula je početkom prosinca i krajem studenog, a sada još nije još niti jedan slučaj evidentiran. Naša razmišljanja, nas zdravstvenih djelatnika su da ipak nošenjem maski i pridržavanjem ostalih epidemioloških mjera poput distance, higijene ruku, je da smo i taj virus gripe uspjeli staviti pod kontrolu-rekla nam je Prčić.

Da sezona gripe još nije počela potvrdio nam je i Krunoslav Sokol, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije koji je također, kao uzroke kašnjenja gripe, istaknuo uvedene epidemiološke mjere s kojima već mjesecima živimo, ali je i upozorio da će epidemiju gripe ove godine biti posebno teško predvidjeti.

-Sve mjere koje su namijenjene za prevenciju prijenosa koronavirusa isto djeluju i za virus gripe, ali vidjet ćemo kakva će biti situacija. Ako gripa inače kreće krajem 12. mjeseca, onda u 2. i 3. mjesecu bude vrhunac epidemije. Za ovu godinu to nitko ne može predvidjeti. I inače se kretanje epidemije gripe ne može predvidjeti, a pogotovo sada kada imamo situaciju s koronavirusom- rekao nam je dr. Sokol.Velik odaziv na cijepljenje, cjepiva još uvijek ima

Odaziv na cijepljenje protiv gripe također je bio velik, a cjepiva, kažu nam u Zavodu, još uvijek ima.

-Odaziv na cijepljenje je bio dobar. Što se tiče cjepiva, ono koje je išlo u prve dvije distribucije je potrošeno. Ostalo je još nešto cjepiva iz ove treće distribucije, ali to je normalna stvar kada imate distribuciju cjepiva protiv gripe u više faza onda obično ova zadnja ne bude do kraja potrošena. Još uvijek se može cijepiti tko god je zainteresiran, čak i kad krene gripa cijepljenje se može obaviti- poručio je dr. Sokol.

Isto je poručila i Dragica Prčić jaskanskim pacijentima. Kazala nam je da je zainteresiranost za cjepivo protiv gripe bila velika i odaziv je bio stopostotni. No cjepiva još uvijek ima i zainteresirani ih mogu pronaći kod svog liječnika opće medicine.

-Zainteresiranost je bila velika i odaziv je bio 100 posto izvršen te je bilo i naknadnih upita. Liječnici još imaju u ordinacijama manju količinu cjepiva od gripe, pa se građani još uvijek stignu cijepiti i mogu se javiti svojim liječnicima-kazala je Prčić.

Tri nova slučaja korone u Jaski

I dok tako svakodnevno zbrajamo koliko novooboljelih od koronavirusa imamo, gripe nam još nema na vidiku. Što se korone tiče, danas na području Zagrebačke županije od tog virusa boluje ukupno 1113 osoba, a u posljednja 24 sata ovakva je slika novozaraženih po gradovima i općinama: 11 Samobor, 2 Sveta Nedjelja, 8 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 17 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 8 Dugo Selo, 9 Vrbovec, 3 Sveti Ivan Zelina, općine – 7 Brdovec, 4 Bistra, 1 Jakovlje, 2 Pušća, 1 Dubravica, 1 Žumberak, 1 Kloštar Ivanić, 6 Križ, 1 Brckovljani, 1 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Farkaševac, 1 Rakovec, 1 Gradec.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije i dalje upozorava da se držite svih propisanih epidemioloških mjera te tako i sebe i druge zaštitite od korona virusa, ali i, kao što je vidljivo, od virusa gripe.