°C 9

I gradonačelnik Novosel potpisao peticiju: "To je dobra stvar, no mi smo odavno poduzeli konkretne korake za rješavanje ove problematike

13.10.2020.

Maja Peranić

Peticiju za ukidanje naplate cestarine na A1 između Zagreba i Jastrebarskog odnosno Zagreba i Zdenčine, podržao je svojim potpisom i gradonačelnik Zvonimir Novosel te istaknuo da se Grad Jastrebarsko za rješavanje ove problematike zalaže već dugi niz godina.

Iz Grada su podsjetili da naplata cestarine na čvoru Jastrebarsko postoji od davne 1972. godine kada je u promet puštena dionica autoceste Karlovac – Zagreb te da su za rješavanje problematike ove teme stare gotovo 50 godina već pokretane razne inicijative, a naročito posljednjih dvadesetak godina.

Iako pohvaljuju ovu najnoviju inicijativu građana, iz Grada ne propuštaju istaknuti svoj dugogodišnji angažman oko ove problematike ističući kako su već odavno poduzeti neki "konkretni koraci".

-Peticija je dobra stvar, no mi smo se već davno odmaknuli od takvog početka te poduzeli konkretne korake po pitanju rješavanja ove problematike. Uvjeren sam da će ovaj zajednički stav građana dodatno doprinijeti cilju svih Jaskanki i Jaskanaca, a to je ravnopravnost s drugim stanovnicima Zagrebačke županije koji voze bez plaćanja cestarine-kazao je gradonačelnik Novosel potpisavši peticiju za koju se složio da doprinosi rješenju ovog pitanja.

Što se tiče pak aktivnosti koje je po ovom pitanju poduzeo Grad Jastrebarsko istaknuli su u priopćenju na gradskim stranicama:

-Grad Jastrebarsko je temu naplate cestarine ponovno aktualizirao 2015. godine davanjem podrške projektu izgradnje treće trake na relaciji Zagreb – Karlovac, kao i 2018. godine kada je Grad potpisao Sporazum o partnerstvu trgovačkom društvu Autocesta Rijeka-Zagreb u izradi studije izvodljivosti za projekt „Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb-Karlovac“. Partneri na projektu su i Zagrebačka županija, Grad Karlovac te općine Klinča Sela i Stupnik-priopćili su iz Grada. Također, već godinama traje inicijativa Grada Jastrebarskog za izgradnju rasvjete na čvorištu Jastrebarsko, a koje je jedino neosvijetljeno na predmetnoj autocesti. U više je navrata traženo da se hitno započne s izvođenjem tih radova čiji je početak planiran 2019. godine, a koji su od iznimnog interesa za naš grad i sve naše građane-stoji u priopćenju Grada.

No njihovi napori, tvrde, nisu urodili plodom jer kako kažu "resorna ministarstva i Društvo Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. nikada nisu udovoljili zahtjevima Grada Jastrebarskog".

Možda će građani s potpisima na ovoj peticiji imati više sreće.