Novosti Sport Događanja

IN MEMORIAM: Ivica Rubinić Fanjak (16.2.1967 – 9.9.2023)

11.09.2023. / Redakcija

Dijete Zadružne ulice (danas A. i D. Starčevića), Fanjak je svoje djetinjstvo i ranu mladost proveo uz voljenu mamu udomiteljicu Jelku Štimac koja ga je od njegovog rođenja do svoje smrti prigrlila kao vlastitog sina. Istinski boem, radni vijek proveo je većinom u drvnoj industriji (Drvoproizvod, DIR), a naročito se dičio svojim braniteljskim razdobljem i djelovanjem u Hrvatskoj vojsci. Njegova najveća ljubav i radost bila je kći jedinica Paola, o kojoj je uvijek govorio s osobitom nježnošću i ponosom.

Ivica Rubinić Fanjak bio je osamdesetih godina maskota jaskanskog kazališta. Iako se uspješno okušao i kao glumac (igrao je pastora Morrisa u „Tomu Sawyeru“ i Jimmyja Everythinga u „O'Kaju“), Fanjak je bio neka vrsta žive „amajlije“. Glumcima je bilo dovoljno da se pojavi pola sata prije premijere, da obiđe pozornicu i da oboružan svojim osebujnim osmijehom prodefilira prepunom dvoranom minutu prije početka. ''Cure, dečki, Fanjak je tu. Možemo početi!'' Tada je u kazališnim programima redovito bio spomenut kao „direktor dvorane“.

Fanjak se posebno proslavio tijekom jednog „O'Kaja“. Dvorana je već bila puna, reflektori upaljeni i predstava tek što nije počela, ali glumca Nenada (igrao je revolveraša) nije bilo. Redatelj je nazvao Nenadov dom i roditelji su rekli da je otišao na predstavu. Postalo je „gusto“. Redatelj se obratio Fanjku: „Fanđo, sjedaj na bicikl i pronađi Strizu. Ako ga ne nađeš, ti ćeš igrati O'Džia...“ Fanjak je bez riječi sjeo na bicikl i za pet minuta dovezao Nenada. Zvonio je na vratima, ali nitko nije odgovarao. Žlijebom se uspeo do kata, kroz prozor vidio da Nenad blaženo spava, upao u sobu, probudio ga i dovezao na predstavu... Neponovljivi i jedinstveni Fanjak...

Dragi naš Fanđo, počivaj u miru!

Kazalište Škrabe

Podijeli