Novosti Sport Događanja

In Memoriam: Mirko Kos (1929. - 2024.)

27.06.2024. / Redakcija

U Jaski i jaskanskom kraju bolno je odjeknula vijest o odlasku u vječnost Mirka Kosa.

Preminuo je 25. lipnja 2024. nakon kratke bolesti u 96. godini života. Mirko Kos, potomak stare i ugledne jaskanske obitelji, diplomirani inženjer arhitekture, legendarni planinar, bio je istinski zaljubljenik u Jasku i jaskanski kraj, a tu svoju ljubav svjedočio je na svakom koraku. Cijeli svoj život poklonio je razvoju i napretku voljenog grada i zavičaja. Dobitnik Nagrade Grada za životno djelo 2011., ostavio je uz svesrdnu i trajnu podršku supruge Ane neizbrisiv trag u povijesti jaskanskog i hrvatskog planinarstva, kao jedan od osnivača i dužnosnik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, inicijator i sudionik gradnje planinarskog doma na Japetiću, podizanja piramida na Plešivici i Japetiću, pisac mnogih članaka u "Hrvatskom planinaru" i promicatelj planinarstva u jaskanskim medijima.

Nogometni vratar, junior i senior Jaske, marljivi fotograf, djed Zrinke, Mije i Eve, državnih prvakinja i reprezentativki u skokovima u vodu, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Radio je 28 godina u jaskanskim općinskim službama, u odsjeku za urbanizam, građevinarstvo i komunalne poslove, u kojem je desetak godina bio voditelj službe. Prema njegovim urbanističkim planovima izgrađene su neke jaskanske ulice (Zagrebačka, dr. Mile Kneževića, Prigorska, dr. Branka Daville, Augusta Šenoe). Svojim savjetima, podacima i slikama pružio je ogroman doprinos u stvaranju knjige "Jaskanski kraj u slici i riječi" u izdanju jaskanskog Ogranka Matice hrvatske. Po izlasku knjige sa suprugom Anom uputio nam je poruku: "Ovu knjigu bi morala imati svaka jaskanska kuća i svaka obitelj, pogotovo ove novije, da vide tko su bili stari Jaskanci, čime su se bavili i što su sve imali. Hvala Bogu da Vas imamo!"

Za Mirkom Kosom tuguju njegova supruga Ana, sin Dražen, unuke Zrinka, Mia i Eva, snaha Koraljka, nećaci Zlatko, Mladen i Željka, brojni prijatelji, susjedi i znanci. Neka mu je laka jaskanska i hrvatska zemljica koju je toliko volio! Počivao u miru Božjem!

Sprovod Mirka Kosa bit će na gradskom groblju u Jastrebarskom danas (27. lipnja) u 16 sati, a nakon toga služit će se misa zadušnica u župnoj crkvi svetog Nikole.

 

(Foto i izvor: Matica hrvatska Jastrebarsko)

 

Podijeli