°C 11

Inicijativa građana Jastrebarskog izlazi na lokalne izbore: Najavili kandidaturu za Gradsko vijeće, četvrti i mjesne odbore

01.04.2021.

Maja Peranić

Inicijativa građana Jastrebarskog, dosad javnosti poznata po pokretanju peticije za ukidanje naplate cestarine na postajama Zdenčina i Jastrebarsko kao i upoznavanjem građana s postojanjem i mogućnostima implementacije Studije javnog prijevoza na području Grada Jastrebarsko koja rješava povezanost prigradskih naselja s gradom, najavila je svoju kandidaturu na lokalnim izborima koji su pred nama.

Iz Inicijative ističu kako od danas privremeno prestaje njihovo djelovanje upravo zbog nadolazećih lokalnih izbora u svibnju, a na koje izlaze pod istim imenom te će se kandidirati na listama za gradsko vijeće, gradske četvrti Donja Jaska i Gornja Jaska i nekim mjesnim odborima.

Neka od imena koja će se naći na izbornim listama su: Josip Šmit, Davor Štimac, Zorica Šamija, Kristinko Malnar, Lidija Stamenković, Nives Ribarić, Zdenka Janković i Michael Sharp.

Iz Inicijative ističu kako će na izbore izaći samostalno te ni u kojem slučaju neće koalirati niti raditi sporazume ni s jednom strankom ili listom, no dobre ideje s koje god strane dolaze spremni su podržati. Također, ističu i neke od tema i problema s kojima će se i nadalje nastaviti baviti, a koje će biti i dio njihovog programa.

-Inicijativa će na izbore izaći samostalno sa svojim kandidatima te neće koalirati niti raditi sporazume ni s jednom strankom ili listom, ni prije ni poslije izbora u slučaju izbornog uspjeha. Za programe i ideje predložene od strane drugih stranaka i lista koje su u skladu s našim programom i za koje ocijenimo da su za dobrobit naših ljudi i kraja podržat ćemo na kojoj god razini budu predlagane. Inicijativa će se nakon izbora vratiti na već isplanirane djelatnosti kojima ćemo nastojati rješavati krucijalne probleme Jaske i njenih građana, a to su problemi javnog gradskog prijevoza, nastavak rada na inicijativi za ukidanje naplate cestarine, rješavanje problema tvrtke Kemis i osoba s invaliditetom, kao jedne od najvažnijih točaka našeg programa-navode iz Inicijative u priopćenju koje su nam poslali.

-Svoju neovisnost Inicijativa je njegovala i isticala cijelo vrijeme, a takvi ćemo ostati za vrijeme i nakon izbora, bez povezanosti s bilo kime. Sve što smo postigli do sada i ono što želimo ostvariti u budućnosti bit će sa svojim sugrađanima, jednako s onima u gradu i s onima u prigradskim naseljima, a u slučaju izbornog uspjeha i preko institucija javne uprave. Zajedništvo nudimo i očekujemo od svih, jedinstvo oko rješavanja problema koje svi dijelimo, suradnju svima bez obzira na razlike, podršku za zajedničke interese, a sve zbog ciljeva koji su iznad svih podjela i osobnih interesa-kažu u Inicijativi.

Neke od tema koje smatraju važnima i koje će također isticati kroz svoj program tiču se turizma, poljoprivrede, prometne povezanosti, potrebe za efikasnijom gradskom vlasti...

-Za izbore Inicijativa u svom programu ima teme koje su bitne za razvoj našeg kraja, na dobrobit i u interesu svih građana, koje su u skladu s Ustavom i zakonima te će potaknuti ekonomski razvoj kroz turizam i poljoprivredu, prometnu povezanost, kulturu, efikasniju gradsku vlast, zaštitu okoliša, uvesti direktnu demokraciju i ojačati svijest o važnosti demokracije, transparentnost i građanska prava, suzbijati sukob interesa, zlouporabu vlasti i nepotizam-kažu u Inicijativi.

Svoj program objavljivat će u narednim danima do izbora preko fb grupe JASTREBARSKO BEZ CENZURE, Youtube kanala, preko lokalnih medija, plakata, kao i preko letaka koji će nastojati dostaviti u svaki poštanski sandučić kako bi čim veći broj građana upoznali sa svojim ciljevima.

-U okviru svojih mogućnosti financirat ćemo izbornu promidžbu, od sredstava koje će osobno dati kandidati, a za donacije građana otvorit će se poseban račun temeljem Zakona za lokalne izbore koji će biti javno objavljen kao i iznos koji je doniran i na što je potrošen-stoji u njihovom priopćenju.

-Obraćamo se svim građanima a posebno mladima i onima koji iz nekog razloga ne izlaze na izbore, izađite na izbore i pokažite svoje nezadovoljstvo stanjem u našem društvu, glasajte za Inicijativu jer i sami smo razočarani načinom na koji se vodi naš Grad te smo kao takvi odlučili učiniti nešto više od samog izlaska na birališta, odnosno aktivno se uključiti u stvaranje uvjeta za promjene. Zato molimo sve Jaskanke i Jaskance osobito Vas mlađe životne dobi da izađete na lokalne izbore u svibnju i iskoristite svoje ustavno pravo i glasate za promjenu-poručili su iz Inicijative građana Jastrebarskog.