°C 12

Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe

08.04.2020.

Redakcija

Florijan Skok, sin Deana, legende jaskanskog kazališta, danas je nezaobilazni glumac u svakoj predstavi Kazališta Škrabe. Majstor suptilne komike i vrhunske glume "iz drugog plana" "slučajno" je ušetao na jaskansku pozornicu u ulozi jednog od braće Schnellsingera u "O'Kaju" (2011). Došao je "malo pogledati" kako to izgleda na kazališnim probama, a Nino Škrabe je odmah nanjušio da se radi o sjajnom glumačkom potencijalu s izuzetnim smislom za "igru bez lopte". Zamolio ga je da pomogne statirajući u ulozi jednog "tobože" odsutnog glumca, a Floki je odmah na juriš oduševio sve prisutne i zauvijek ostao na daskama koje život znače. Glumom se jedno vrijeme bavila i Flokijeva sestra Gita (posebno uspješno kao Hamlet u "Špeksiru").

Floki je igrao Silasa Phelpsa u "Pustolovinama Huckleberryja Finna" (2013), Winstona Dawesa Juniora u "Mary Poppins" (2014), nakon toga briljirao je kao Vratilo te u nizu drugih uloga (fra Lovro, Duh Hamletovog oca, dadilja, Demetrije…) u predstavi "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir" (2015), u predstavi "Dogodilo se u Betlehemu" (2015) igrao je mudraca Baltazara (na makedonskom) i razbojnika Šamura, doktora Johna Watsona u "Velikoj tajni Sherlocka Holmesa" (2016), Svetog Nikolu u "Tri darodavca" (2017) i Janka Štibuhara u "Oko jedne hiže" (2018). Trenutno se s ostatkom odraslog ansambla Kazališta Škrabe priprema za predstavu "Robin Hood".

Uz to što je glumačka zvijezda, 24- godišnji Floki je i zvijezda pub kvizova, "Potjere" i showa "Tko želi biti milijunaš". Inače studira povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - nastavnički smjer, i kao svaki mladić, ima hobije i aspiracije.

- Došao sam u kazalište 2011. kada sam bio u prvom razredu srednje škole. Htio sam iskusiti nešto novo, okušati se u glumi i na taj način se osloboditi i naći novi hobi - kazao je Florijan.

Otkrio nam je i koji su mu najdraži filmovi, predstave, glumački uzori...

- Najdraži filmovi su mi "Pulp Fiction", "Let iznad kukavičjeg gnijezda" i "Odbjegli Django", najdraža glumica Meryl Streep, glumci Joe Pesci i Samuel L. Jackson, filmski redatelj Quentin Tarantino, a kazališni Nino Škrabe. Najdraža kazališna predstava koju sam gledao mi je "Kauboji" Teatra Exit jer je urnebesno smiješna i savršeno sinkronizirana od početka do kraja, a od onih u kojima sam glumio volim "O'Kaj" jer je ansambl bio ogroman te je predstava bila duga i spektakularna. Cijenim svakog glumca koji daje sve od sebe na svakoj predstavi i žrtvuje se za dobrobit predstave. Što se tiče glumačkog stila, nemam uzora jer smatram da svaki glumac treba imati svoj stil i biti autentičan - ističe Florijan.

Uzor i učitelj mu je Nino Škrabe, a otkrio je i oja je njemu osobno najdraža uloga koju je utjelovio.

- Redatelj od kojeg sam najviše naučio je bez dileme Nino Škrabe od kojeg se mnogo toga može naučiti u svakom razgovoru. On me naučio najvažniju stvar koju glumac mora imati na umu: "Publika je krdo neupućenih." Glumci od kojih sam najviše naučio su svi oni koji s užitkom, predanošću, pozitivnom energijom i strašću igraju svoje uloge. Moja najdraža uloga koju sam utjelovio je Jankić u "Oko jedne hiže" jer sam svojim pjevanjem oduševljavao publiku svaki put - našalio se Florijan.

Još malo o glazbenom ukusu, sportu, knjigama...

- Obožavam rock i najdraži bend su mi Red Hot Chilli Peppersi. Volim čitati, a od knjiga bih izdvojio "Ćelavu pjevačicu" Eugenea Ionescoa te cjelokupni opus Daniila Harmsa. Pratim sport jako puno, najviše tenis i nogomet. Navijam za Dinamo, a najdraži tenisač mi je Roger Federer.

Florijanu puno znače daske Kazališta Škrabe, kao i slavna jaskanska tradicija već više od 50 godina, a odaslao je i poruku njenom osnivaču ali i novim generacijama jaskanskih glumaca.

- Naše Kazalište je mjesto gdje mogu zaboraviti na sve svakodnevne probleme, mjesto gdje se stječu moralne, društvene i emocionalne vrijednosti koje pomažu u osobnom rastu i napretku te mjesto na kojem možeš biti tko god želiš bez da te itko zbog toga osuđuje.Moja poruka Nineku: Hvala ti od srca za sve! Nadam se da ćeš nas uveseljavati, usmjeravati, voditi i učiti novim stvarima još dugi niz godina. Svim glumcima poručujem da budu svoji, da prihvate kritiku kao nešto pozitivno što mogu iskoristiti kako bi se poboljšali, pritom se  zabavljajući i prepustiti se radosti dok glume - emotivno je otkrio Floki.

 I za kraj poruka gledateljima jaskanskih kazališnih predstava...

- Nastavite dolaziti na naše predstave u ovako velikom broju kao i dosad. Puno nam znači svaki Vaš pljesak, smijeh i uzdah jer bez Vas ne bi ni bilo kazališta - zaključio je Florijan.

Galerija slika

Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe Intervju: Florijan Skok iz kazališta Škrabe