°C 18

Jaska je broj jedan u turizmu Zagrebačke županije!

19.05.2020.

Redakcija

Podaci Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu pokazuju ogroman rast kontinentalnog turizma, posebno u srednjim i malim gradovima. Jastrebarsko predvodi trend povećanja dolazaka sa 61 posto, uz 34 posto noćenja više. Uzimajući u obzir broj stanovnika koji je na zadnjem popisu bilo nešto više od 15 tisuća, jasno je da se radi o velikom skoku za naš grad. Podsjetimo, kontinentalni turizam prošle je godine doživio popriličan rast. Za to su ponajprije zaslužni srednji i mali gradovi.

– S obzirom na ostvarene rezultate iz protekle dvije godine u kojima su postignuti rekordi u broju ostvarenih dolazaka i noćenja, kao i u broju otvorenih novih smještajnih kapaciteta na našem području, za jaskanski turizam ova 2020. godina bila je više nego obećavajuća. Već početkom godine otvorili smo ‘Info centar za posjetitelje’ te uspješno privodimo kraju dva europska projekta, od kojih je u projektu ‘KulTura’ Grad Jastrebarsko nositelj, a u drugom ‘In cultura veritas’ Turistička zajednica i Gradski Muzej su partneri. Oba projekta isključivo su namijenjena razvoju turizma te usmjereni k cilju povećanja broja dolazaka, dodatnom obogaćivanju sadržaja za posjetitelje stvaranjem jedinstvene ponude, a što će vjerujemo, upravo u ovoj novoj situaciji biti od izuzetnog značaja – kazali su iz jaskanske turističke zajednice.

Nažalost, dobar trend stopirao je korona virus, ne samo u turizmu već u svim segmentima. Zatvaranjem oba hotela pao je i priljev gostiju u Jastrebarsko, a što se, kao i zabrana poslovanja obrtnicima i gospodarstvenicima, negativno reflektira na prihod njihovog poslovanja, ali i kroz priljev u gradski proračun. Svjesni činjenice kako epidemija uzrokovana korona virusom negativno utječe na cjelokupno gospodarstvo, Grad je pripremio mjere pomoći, a čiji je glavni cilj očuvanje radnih mjesta i kontinuitet plaća te vraćanje gospodarstva što prije natrag u funkciju.

Jastrebarsko je na svu sreću miran kraj i kao takav obožavan od mnogih posjetitelja, naročito od Zagrepčana i stanovnika Zagrebačke županije koji u velikoj mjeri upravo ovdje imaju svoje vikendice i kojima su pronašli mir i sigurnost i od virusa i nedavnog potresa. Tako je, s obzirom na novonastalu situaciju u prva 4. mjeseca ove godine broj noćenja domaćih turista porastao za čak 69.95%, a što potvrđuje činjenicu kako su upravo „domaći“ ti koji će biti izuzetno važni za spas turističke sezone. Stoga, upravo prema njima treba usmjeriti dodatne napore i ulaganja, a kako bi ih što više, nakon karantene, odmor i razonodu pronašlo upravo u jaskanskom kraju – optimistično opisuju, no potom daju i cjelovitiju sliku posljedica pandemije.

- U prvom kvartalu 2020. godine, jaskansko područje zabilježilo je ukupno 3.864 noćenja, a što je za 23,82% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. No, ono što predstavlja zabrinutost je značajan pad dolaska i noćenja stranih turista – brojka od 1 930 ostvarenih noćenja stranaca je za čak 50,91% posto manja u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Također, broj dolazaka stranih turista također prati negativan trend. Ukupno do sada zabilježena su 2 190 posjeta, a što je za 42,71% manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godine. Gledajući pak s financijske strane, prihodi od turističke pristojbe i članarine su gotovo za više od 60% umanjeni. Prihod od turističke pristojbe u potpunosti je stao, što zbog zatvaranja oba hotela, što iz razloga mjere pomoći, odnosno odgode naplate 3 mjeseca turističke pristojbe – nastavljaju iz jaskanske turističke zajednice.
Ne kriju zadovoljstvo i time što su ‘corona free’ zona.

Uz nove mjere i planove usmjerene prvo spasu, a onda i ponovnom razvoju turizma, sve u svemu, ovo je vrijeme za repozicioniranje ove ionako obožavane turističke destinacije nadomak Zagreba. Vjerujemo da će zbog svoje ionako već bogate ponude, posebice što Jaska već dulji period nosi COVID19 free epitet, kao takva je pri vrhu najpoželjnijih turističko-rekreativnih destinacija, naročito u ovo doba kad većina nas preferira slobodno vrijeme provoditi u miru na friškom zraku prekrasnog nam jaskanskog krajolika!

Foto: Jastrebarsko Tourist Board/Facebook