°C 1

Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković

26.03.2020.

Redakcija

Nakon tužne vijesti o smrti koju smo dobili jučer, javili su nam se i iz Ogranka Matice Hrvatske Jastrebarsko s potrebom da mu odaju počast u njihovo, i ime svih Jaskanaca. Za prečasnog Stjepana Rožankovića ostaju brojne riječi hvale i zahvale. Mnogi ga opisuju kao samozatajnog čovjeka od malo riječi, ali mnogo djela – temeljita obnova tornja župne crkve, unutrašnje uređenje Pastoralnog centra, popravak orgulja, pokretanje župne web-stranice... Hrabro je krenuo i u uređenje unutrašnjosti crkve, u čemu ga je prekinula fatalna bolest.

 - Bio je dobar i blag pastir koji je za svoje župljane uvijek imao razumijevanja. Župnika Stjepana osobito dobro upoznao sam i sprijateljio se s njim kao župni pastoralni vijećnik, član nadbiskupijske sinode i njegov suradnik u ostvarenju nekih značajnih zajedničkih pothvata - ističe Nino Škrabe.

Na sjednicama Župnog pastoralnog vijeća bio je uvijek otvoren za svačije mišljenje, dobronamjeran i demokratičan. Bili su mu strani svi mogući sukobi pa ako bi ponekad negdje i zaiskrilo, na svoj jedinstven način, uvijek naoružan diskretnim smiješkom i osebujnim humorom, jednostavno se suzdržao, prešao preko toga i krenuo dalje, na iduću točku.

 - Družeći se s njim i putujući na sinodalna zasjedanja upoznao sam toplinu, dobrotu i širinu Stjepanovog srca, osobito kad bi nježno govorio o svojoj majci i svojem domu u Bučici, o zlatnim danima djetinjstva, o svojim psima, o tome kako je najslađe snivati na trijemu rodne kuće. Smrknuo bi se jedino na spomen ratnih dana kad su njegovi roditelji čamcem preko rijeke spašavali goli život, a agresor uništio njihovo uzorno imanje. Ni tada međutim u njegovom govoru niste mogli osjetiti ni mržnju ni želju za osvetom - nastavlja Nino Škrabe.

Dodaje kako je tada shvatio koliko Prečasni iskreno brine za svoje vjernike, ali i za sve ostale ljude, da mu je jako stalo do naše i njegove župe i da u dušu pozna sva njezina naselja. Bio je ponosan na to da je dekan Stepinčevog i Kuharićevog dekanata. O njegovoj omiljenosti među svećenicima jaskanskog kraja svjedoči i činjenica da su njega, Banovinca iz glinskog kraja, tri puta birali za dekana. Jedan od najsretnijih dana u njegovoj župničkoj i dekanskoj karijeri bila je veličanstvena mlada misa njegovog štićenika Ivana Bingule, na kojeg je posebno bio ponosan. Blisku, bratsku suradnju ostvario je s jaskanskim franjevačkim samostanom i s jaskanskom grkokatoličkom župom.

Prečasni Stjepan je uvijek, bez puno riječi, podupirao svaku akciju i svaki prijedlog koji je dolazio od jaskanskog Ogranka Matice hrvatske i od Kazališta Škrabe. S ponosom i radošću sjećamo se vrijednih zajedničkih ostvarenja: izdavanja knjige "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" Anđelka Košćaka, znanstvenog skupa o biskupu Dragutinu Nežiću, prikazivanja dokumentarnog filma "Sveta Hrvatska", gostovanja Hvarskog pučkog kazališta u jaskanskoj župnoj crkvi te tradicionalnih poetsko-glazbenih programa "Svetom Duhu na čast" i "Hote o ljudi sim". Jako se veselio drugom izdanju knjižice o jaskanskoj župnoj crkvi, objavi knjige "Svetac dana" i jaskanskom gostovanju Ansambla Kolbe s mjuziklom o svetom Antunu Padovanskom.

 - Krist Gospodin pozvao je našeg župnika i dekana u svoje kraljevstvo. Njegova župa, njegov jaskanski dekanat, njegov grad Jastrebarsko i cijeli jaskanski kraj nikada neće zaboraviti njegovu dobrotu i njegovo DJELO. Kad prođu ovi apokaliptični, turobni, virusni, potresni korizmeni dani, koji priječe i uobičajeno održavanje sprovoda, obećajemo da ćemo svakako u Jastrebarskom održati prigodnu komemoraciju našem dobrom, dragom i nezaboravnom pastiru u čast - kazali su iz Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe

 

In memoriam – prečasni Stjepan Rožanković (11. IX. 1965 – 25. III. 2020)

Čovjek i svećenik zlatnog srca

Galerija slika

Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković Jaskanska Matica Hrvatska: IN MEMORIAM preč. Stjepan Rožanković