Novosti Sport Događanja

Jaskanski EU projekt „Sa STEMom raSTEMo” ostvario velike uspjehe

08.06.2022. / Redakcija

Uspješan jaskanski EU projekt „Sa STEMom raSTEMo” u nekoliko mjeseci predstavljen je u 21 gradu diljem Hrvatske, a to je samo dio aktivnosti koje se provode u okviru ovog dvogodišnjeg znanstvenog projekta.

Opremljena je multifunkcionalna učionica u Centru za kulturu Jastrebarsko, oformljen je “Znanstveni park” u Jastrebarskom, educirani su voditelji za provođenje znanstvenih radionica, održano je niz edukativnih radionica za jaskanske mališane i školarce, a autorica projekta prof. Nikolina Ribarić, voditeljica projekta Mateja Baltorinić i informatičar Tomislav Pavić, uz pomoć volontera Društva naša djeca Jastrebarsko, održali su, dinamične i poučne poludnevne radionice iz biologije, kemije, fizike, informatike i robotike u 21 školi u gotovo svih 20 hrvatskih županija.

Ovom je projektu, koji se temelji na pozitivnom iskustvu Društva naša djeca Jastrebarsko u provođenju radionica “Mali znanstvenici”, 2020. godine odobreno 2.259.276,71 kn bespovratnih sredstava na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Društvo naša djeca Jastrebarsko, partneri su Centar za kulturu Jastrebarsko i Institut Ruđer Bošković, a edukativni program projekta je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Ono što nas razlikuje od većine sličnih projekata je njegova nacionalna komponenta. Željeli smo proširiti naša znanja i iskustva, izaći iz lokalnih okvira te svoj model inovativnog pristupa znanosti što uspješnije podijeliti s djecom i kolegama u školama svih dijelova Hrvatske. U tome smo i uspjeli! To su nam potvrdile reakcije učenika u Bariloviću, Dugoj Resi, Požegi, Ivancu, Kutini, Pirovcu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Potpićanu, Malom Lošinju, Sisku, Čakovcu, Pitomači, Koprivnici, Đakovu, Pagu, Pisarovini, Novoj Rači, Dubrovniku, Zaboku i Gospiću - zaključuje autorica projekta “Sa STEMom raSTEMo” prof. Nikolina Ribarić.

Projekt se provodi do kraja ove godine, a financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske.

Galerija slika

Jaskanski EU projekt „Sa STEMom raSTEMo” ostvario velike uspjehe Jaskanski EU projekt „Sa STEMom raSTEMo” ostvario velike uspjehe Jaskanski EU projekt „Sa STEMom raSTEMo” ostvario velike uspjehe

Podijeli