Novosti Sport Događanja

Jaskanski srednjoškolci u Španjolskoj izradili e-buggy u sklopu Erasmus projekta

20.03.2023. / Ivana Ćurić

Jaskanski učenici koji sudjeluju u Erasmus+ projektu „Napunimo baterije“ te njihove mentorice boravili su dva tjedna u Sevilli i tamo uspješno izradili e-buggy vozilo u sklopu projekta.

Nastavnice Ivana Golubić i Ines Brlek napomenule su da je sami put u Španjolsku na koji su krenuli 22. siječnja protekao bez komplikacija te da je učenike pratilo veliko uzbuđenje jer je nekima ovo bio prvi let avionom i prvi boravak u inozemstvu. Nakon uspješnog dolaska, smješteni su u rezidenciju Cerro u istoimenom kvartu kojom su svi oduševljeni jer je smještena u mirnoj ulici kroz koju se protežu drva naranči.

Sevilla kao grad se učenicima jako svidio pa su tako između ostalih atrakcija posjetili katedralu Santa Maria de la Sede, Plaza de Espana te La setas de Sevilla – skulpturalnu drvenu strukturu. Također su posjetili Bullring arenu (Maestranza Sevilla) gdje se održava jedan od najpoznatijih festivala borbe s bikovima.

Nastavnice koje su pratile dečke u Sevilli naglasile su da je ovo bilo jedno ogromno iskustvo kako za njih, tako i za učenike koji su odradili vrhunski posao, vrlo ozbiljno shvatili zadatak te napravili potpuno funkcionalno i personalizirano vozilo.

Dečki su na mobilnosti naučili mnogo toga, a prvenstveno zavarivanje za koje u našoj školi nemamo mogućnosti. Također su naučili prema nacrtu izraditi i spojiti sve dijelove kako bi e-buggy funkcionirao (baterija, volan, sjedalo, kočnice). Na kraju su vozilo testirali i ono zaista vozi.

Nastavnica Ivana Golubić kaže kako će ovo iskustvo učenicima biti vrlo korisno za daljnji napredak i buduće zaposlenje s obzirom na to da su dobili certifikat koji ulazi u njihov životopis. U slobodno vrijeme, učenici i njihove mentorice stigli su obići sve važne znamenitosti Seville, Malage i Granade te uživali u svakom provedenom trenutku.

Učenik 3.s razreda Antonio Gomerčič posebno je pohvalio instruktore koji su se jako trudili da pomognu učenicima u izradi vozila te organizaciju i profesionalnost stručne prakse na kojoj su provodili najviše vremena. Naglasio je radionice koje je škola organizirala za učenike prije polaska kako bi se lakše snašli s novom kulturom i jezikom.
Marko Siromašić, učenik 3.s razreda rekao je da mu se najviše svidjelo zavarivanje te sastavljanje dijelova.
-Ovo je iskustvo koje ću pamtiti cijeli život – izjavio je Marko po povratku iz Španjolske.

(Srednja škola Jastrebarsko)

Galerija slika

Jaskanski srednjoškolci u Španjolskoj izradili e-buggy u sklopu Erasmus projekta Jaskanski srednjoškolci u Španjolskoj izradili e-buggy u sklopu Erasmus projekta Jaskanski srednjoškolci u Španjolskoj izradili e-buggy u sklopu Erasmus projekta Jaskanski srednjoškolci u Španjolskoj izradili e-buggy u sklopu Erasmus projekta Jaskanski srednjoškolci u Španjolskoj izradili e-buggy u sklopu Erasmus projekta

Podijeli