°C 3

Jaski i Klinča Selima ukupno 86 000 kuna za štetu uzrokovanu mrazom

04.01.2021.

Maja Peranić

Hrvatska Vlada dodijelila je 9,2 milijuna kuna općinama i gradovima kako bi im pomogla ublažiti posljedice prirodnih nepogoda u prošloj godini. Od spomenutog iznosa, za Zagrebačku županiju, odnosno njenih 13 gradova i općina, osigurano je nešto više od 620 tisuća kuna za ublažavanje posljedice mraza koji je u ožujku i travnju 2020. nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama. 

Grad Jastrebarsko od tog će iznosa dobiti 53 212, 87 kuna dok će na našem području sredstva potpore dobiti i Općina Klinča Sela i to u iznosu od 32 876 ,74 kuna.

Područje RH u prošloj godini pogodile su različite vrste nepogoda od tuče, kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom, mraza, do golemih količina snijega, olujnih i orkanskih vjetrova te poplava. Pogodile su velik broj jedinica, što potvrđuje činjenica da je Vladina pomoć raspoređena na čak 135 gradova i općina te 13 županija.

Od ukupno 9,2 milijuna kuna, većina, 8,4 milijuna, namijenjena je za štetu potvrđenu u poljoprivredi, a samo manji iznos, 753 tisuće kuna, za štetu na građevinama, obiteljskim kućama, nerazvrstanim cestama i morskoj obali u nadležnosti lokalnih jedinica.

Gradovi i općine dužni su doznačena sredstva isplatiti oštećenicima, a sredstva su stroga namjenska.

(foto: Zagrebačka županija)