°C 10

Javni prijevoz u Jastrebarskom – vječna tema koja muči građane, pokrenuli i anketu na društvenim mrežama

25.02.2021.

Maja Peranić

Javni prijevoz u Jaski – problem bez rješenja?, tako je prije sedam godina glasio naslov članka objavljenog na našem portalu i novinama Jaska danas u kojem smo aktualizirali problem nedovoljne prometne povezanosti Jastrebarskog sa susjednim općinama i prigradskim naseljima. Na taj problem tada su nam se požalili brojni građani od školaraca, njihovih roditelja, do starijih stanovnika sela koja upravo zbog slabe prometne povezanosti s gradom izumiru. Iz Grada Jastrebarskog tada su nam i sami priznali da je to kompleksna i opširna tema, a odgovor na pitanje što Grad poduzima kako bi se javni gradski i prigradski prijevoz poboljšao tada nismo dobili. „Po svemu sudeći, ovom se problemu u Jaski tako skoro ne nazire kraj”-bio je tada naš zaključak, a 7 godina kasnije, naše su tvrdnje potvrđene. Pitanje javnog prijevoza u Jaski opet je aktualno.

Na društvenim mrežama ovih se dana pojavila anketa u kojoj građani, Jaskanci, pozivaju svoje sugrađane da daju svoje mišljenje o zadovoljstvu odnosno nezadovoljstvu javnim prijevozom u Jaski. Također, zamoljeni su da u komentarima iznesu sve svoje prijedloge i razmišljanja o ovoj tematici.

„Jeste li ste zadovoljni autobusnom povezanošću Jastrebarskoga i okolice sa susjednim nam Zagrebom i Karlovcem te da li ste zadovoljni kvalitetom prijevoza tvrtke Samoborček i Autotransport Karlovac?” anketno je pitanje postavljeno u Facebook grupi Jastrebarsko bez cenzure.

Građani u komentarima uglavnom ističu svoje nezadovoljstvo posebice previsokom cijenom, premalim brojem linija i lošom kvalitetom, a istaknuli su i da je potrebno poraditi na atraktivnosti Jastrebarskog investitorima koji bi otvorili nova radna mjesta, a samim time i povećali interes autoprijevoznika za ovo područje.

Ovo su neki od komentara naših sugrađana:

-Više od pola radnog stanovništva Jastrebarskog dnevno migrira u obližnje veće gradove. Ono što preostaje su umirovljenici i školska djeca, koji nisu zanimljivi prijevoznicima poput autobusa i željeznice. Jednom mladom kondukteru HŽPP pokušao sam objasniti matematiku. 33 km udaljenosti Jaska - ZG centar vlaku treba bez zaustavljanja 22 min, prosječnom brzinom oko 80 km/h. Najbržim automobilom nemoguća misija takav rezultat. Autobus tipa Samoborček ne treba komentirati. Kako se dovitnut problemu? Fino privući investitore da otvaraju radna mjesta na području grada Jastrebarskog. To konkretno ukidanje cestarine zbog nepovoljnog položaja grada Jastrebarskog u odnosu na druge gradove Zagrebačke županije-kaže gospodin Matej.

-Davnih dana sam se žalila "gradu"pa su rekli kako nemaju s time ništa...hallloo...nemaju oni ništa s ničim u gradu. A Samoborček sam prijavljivala svim mogućim inspekcijama, pa su se malo popravili, ali i dalje je omjer cijene i kvalitete za plakat-komentirala je gospođa Slađana.

-Ovo je sramota da ja u 21.stoljeću koristeći se Samoborčekovim javnim prijevozom moram krenuti od kuće tri sata ranije da bi došla na vrijeme na posao ili svaki dan kasniti što je nedopustivo-požalila se gospođa Ana.

Anketa je i dalje aktivna i dostupna na društvenim mrežama te svoj komentar na ovu vječno prisutnu temu možete dati i vi. Anketu je pokrenula ista skupina građana koja je nedavno pokrenula Inicijativu prikupljanja potpisa za ukidanje naplate cestarine do Zagreba, koju su proslijedili Zagrebačkoj županiji, a koja im je na posljednjoj Skupštini dala punu podršku.