°C 27

Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba!

21.07.2020.

Maja Peranić

Iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju – objavilo je danas Ministarstvo branitelja koje je proteklog tjedna provelo speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka na području Žumberka. 

Usto su provedena i probna iskapanja s ciljem utočnjavanja druge jame Jazovka, a sve temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i sudskog naloga izdanog od strane nadležnog Županijskog suda u Zagrebu.

Ovo je prvi puta nakon otkrića postojanja Jazovke da se sustavno se i po svim pravilima struke pristupilo ekshumaciji posmrtnih ostatka žrtava iz speleološkog objekta.

Nakon provedene ekshumacije, jama je još jednom detaljno pregledana kako bi se utvrdilo da su svi posmrtni ostaci izvađeni. Dno jame dokumentirano je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

-Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine – ističu iz Ministarstva.

Što se tiče pronalaska moguće druge jame pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim nalazom nisu potvrđena saznanja, istaknuli su iz Ministarstva koje će i u narednom razdoblju nastaviti s daljnjim prikupljanjem saznanja koja mogu biti od koristi u budućem operativnom radu na terenu.

Tijekom terenskih istraživanja savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja na terenu dao je i Mladen Kuka, speleolog koji je 1989. godine otkrio jamu Jazovku te kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o grobištu.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada. Zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta  s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane, objavilo je Ministarstvo.

-Svakom terenskom istraživanju Ministarstvo hrvatskih branitelja pristupa sustavno, profesionalno i odgovorno kao koordinator međuresornog procesa uz potporu ostalih sudionika koji obavljaju zadaće sukladno svojoj nadležnosti. Istraživanja se provode i u suradnji s udrugama koje se bave očuvanjem sjećanja na žrtve, kao i sa zainteresiranim pojedincima koji  svojim vrijednim saznanjima pridonose procesu – istaknuli su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Fotografije koje je objavilo Ministarstvo, a koje ovim putem prenosimo, još su jedan podsjetnik na stravične i gnjusne zločine počinjene nad žrtvama Drugog svjetskog rata i portatnog razdoblja.

(foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja)

Galerija slika

Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba! Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba! Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba! Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba! Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba! Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba! Jazovka: Iz jame smrti izvađeni posthumni ostaci preko 800 osoba!