Novosti Sport Događanja

Kreće probni rad novog pročistača otpadnih voda

28.12.2021. / Redakcija

Završeni su građevinski radovi bitni za početak probnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji se provode u sklopu projekta “Naša voda, naša budućnost” koji obuhvaća poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko i najveća je investicija u povijesti grada.

U proteklih mjesec dana izvodili su se radovi u okolišu postrojenja, poput postavljanja ograde, dovoza i rasprostiranja zemlje u okoliš, a izvršena je i djelomična demobilizacija gradilišta. Na objektima se izvodio završni sloj fasade, a preostalo je još asfaltiranje manipulativnih površina koje će se izvoditi sredinom siječnja u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta. 

Što se strojarskih radova tiče, odnosno ugradnje opreme, sva oprema postrojenja je dostavljena i ugrađena pa tako i spremna za početak funkcionalnog ispitivanja. Većina elektrotehničkih radova također je završena.

Nakon prvih ispitivanja funkcionalnosti svakog dijela ugrađene opreme za sebe, započet će i probni rad cjelokupnog postrojenja što će ujedno predstavljati i posljednju fazu radova.

Po završetku Jastrebarsko će dobiti moderan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je koncipiran na trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda primjenom tehnologije sekvencijalnog šaržnog bazena (SBR) za biološko pročišćavanje i aerobne stabilizacije mulja. 

Vrijednost radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje voda iznosi 43,7 milijuna kuna što je samo dio projekta (Naša voda, naša budućnost) izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Jastrebarsko čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 170 milijuna kuna. Čak 72,25 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program.

Foto: Grad Jastrebarsko

Podijeli