Novosti Sport Događanja

Martinjski vikend pred nama, policija poziva na oprez i odgovornost u prometu

10.11.2023. / Ivana Ćurić

Pred nama je martinjski vikend. Vino će se slaviti diljem naših krajeva, no da slavlje ne bi završilo s negativnim posljedicama posebno se mora pripaziti u prometu. Ne sjedajte za volan ako ste popili alkoholno piće kako bi čuvali sebe i druge sudionike u prometu.

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

-Akcije se provode s ciljem povećanja sigurnosti na cestama. Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća - izvijestili su iz PU zagrebačke.

Kako je Martinje proteklo lani?

 

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine - po 160 vozača.

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg - 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

Zašto je alkohol nepoželjan „vođa puta“ ?

U deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave zagrebačke su vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali 860 prometnih nesreća od ukupno 6544 koliko ih se dogodilo (dakle, izazvali su 13,1 % posto nesreća od ukupnog broja). U tim je nesrećama poginulo šest osoba, a 374 osobe su ozlijeđene. Skoro polovinu od tih nesreća (348 nesreća) koji su skrivili alkoholizirani vozači bilježimo u dane vikenda (subota i nedjelja). Istovremeno, tijekom nadzora prometa pod utjecajem alkohola u deset mjeseci ove godine zatečena su 3739 vozača.

-Vožnjom pod utjecajem alkohola postaje se opasnim sudionikom u prometu, a u opasnost ne dovodite samo sebe već i ostale sudionike u prometu. Ne postoji opravdan razlog za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Zato zagrebačka policija preporuča oprez, prilagodbu brzine uvjetima na cesti poglavito u situacijama smanjene vidljivosti i u vrijeme mokrih i skliskih kolnika, te savjetuje odabir poštivanja prometne kulture kao jedinu opciju sigurnosti-ističu iz PUZ-a.

 

(Izvor: PUZ; FOTO: Ilustracija)

Podijeli