°C 19

Mladi općine Krašić na terenu učili o mogućnostima ruralnog razvoja

09.05.2019.

Redakcija

U sklopu projekta "Mladi poljoprivrednik" 30 mladih iz Općina Krašić, Draganić, Žumberak i Sv. Križ Začretje sudjelovali su na terenskom putovanju u Draganiću i Sv. Križu Začretje.

Posjetili su "Posjed Contessa" gdje su imali priliku vidjeti inovativan oblik bavljenja edukativnim kulturnim turizmom u ruralnom području. Posjed posjećuju grupe djece koje uživaju u baroknim pričama, predstavama, te posjeti dvorcu Zrinskih i Frankopana u Ozlju i Erdody u Jastrebarskom te Aquatici u Karlovcu.

Kao primjer dobre prakse posjetili su i Agroturizam Kos gdje ih je dočekao vlasnik Marko Kos. OPG se bavi ruralnim turizmom (sobe za iznajmljivanje i gastro ponuda) te vlastitom proizvodnjom sokova, vina, piva te prerađevine od voća u suradnji sa kooperantima.

Na imanju Kos održana je edukacija "Marketing na OPG-u" koju je održao dr.sc. Ivan Jedvaj iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa s naglaskom na moderno oglašavanje i korištenje tehnologije.

Odgovore na pitanja kako izraditi etiketu, koje su osnovne stvari na koje morate obratiti pažnju, te koje su značajke dobrog ili lošeg označavanja proizvoda, objasnio im je Saša Hranić.

Cilj projekta "Mladi poljoprivrednik" je informirati mlade o mogućnostima u poljoprivredi i ruralnom turizmu.

Kroz ukupno pet održanih radionica mladi su educirani o tome kako osnovati OPG, o mogućnostima koje nudi Program ruralnog razvoja u financiranju modernizacije OPG-a, ekološkoj poljoprivredi, suvremenim mogućnostima prodaje poljoprivrednih proizvoda te važnosti marketinga u vidljivosti OPG-a i njegovih proizvoda prema kupcima.

Projekt "Mladi poljoprivrednik" financiran je od strane Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a provodi ga LAG Vallis Colapis sa partnerima Udrugom mladih Feniks iz Oroslavja te općinama Krašić, Žumberak, Draganić i Sv. Križ Začretje.