Novosti Sport Događanja

Monografija o 25 godina rada Zajednice športskih udruga Zagrebačke županije ugledala svjetlo dana: 500 stranica i 900 slika o uspjesima sportaša

06.02.2024. / Maja Peranić

Četvrt stoljeća rada i djelovanja Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije ukoričeno je u opsežnu monografiju koja je nedavno ugledala svjetlo dana. Prošlog petka održana je njena prva promocija u Zaprešiću na kojoj je predstavljeno ovo djelo koje na gotovo 500 stranica i uz više od 900 fotografija donosi povijesni presjek rada Zajednice, njenih članica, sportaša i sportašica koji su svojim uspjesima obilježili jedno značajno vremensko razdoblje od 1997. do 2022.godine. Monografija prikazuje i 9 gradskih zajednica (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić), 5 općinskih zajednica (Bistra, Dubrava, Klinča Selo, Pisarovina i Rugvica) te 18 županijskih sportskih saveza.

Kako bi to mnoštvo podataka pronašlo svoje mjesto na stranicama monografije pod nazivom „25 godina rada i djelovanja Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije 1997. – 2022.“ tim, na čelu s urednikom Igorom Đuranom, radio je gotovo pune tri godine. Glavni urednik, inače novinar, koji u sportskim vodama pliva od samih početaka svoje karijere ne krije zadovoljstvo odrađenim projektom koji će biti od velikog značaja za sve sportaše, sportašice, zaljubljenike u sport, ali i za širu zajednicu. Djelo od zaborava čuva sve uspjehe koje ostvaruju sportaši - najbolji ambasadori krajeva iz kojih potječu.

-Mislim da smo napravili dobro djelo koje može biti polazišna točka za sve gradske i općinske zajednice da na temelju toga naprave danas-sutra svoje monografije. Jer kod svakog tog grada i općine koji se nalaze u monografiji prikazani su njihovi najveći uspjesi, klubovi, najistaknutiji sportaši i sportski djelatnici tako da stvarno ima puno podataka - rekao nam je urednik Đuran.

Ne propušta zahvaliti timu koji je radio na projektu kako bi ova monografija što preglednije prikazala pregršt podataka koje donosi.

-Uz mene su od početka u ovom projektu bili predsjednik Zajednice Vladimir Bregović, tajnik Mario Makarun i tehnički urednik Željko Kiseljak. Nakon što smo odredili smjernice u kojima idemo, krenuli smo u prikupljanje podataka i slaganje priča, a veliki tehnički dio je odradio Ivica Vlahović kojem se moram zahvaliti na sjajnoj obradi starijih fotografija i slaganju da sve lijepo, šareno i pregledno izgleda - rekao nam je Igor Đuran.

Uredniku Đuranu, kao sportskom novinaru, do podataka nije bilo teško doći, jer, kako nam kaže, puno toga čuva u vlastitoj arhivi. Tako da je za njega, zaljubljenika u sport, rad na ovom djelu bio višestruk užitak.

-Ja sam u ovome uživao. Imao sam sreću da sam kao novinar pratio sport od kad sam se počeo novinarstvom baviti od 2006.godine tako da sam imao puno svojih podataka. Uz Sportsku zajednicu sam vezan od 2009.godine od kad je gospodin Bregović postao predsjednikom. Od tada nisam propustio niti jedno proglašenje sportaša, niti jednu veću sportsku manifestaciju, tako da sam imao mnogo materijala svoga, a imao sam i sreću da sam poznavao mnoge prijatelje iz svijeta sporta Mnogo je i onih s kojima sam se u međuvremenu sprijateljio, upoznao i one klubove o kojima sam do tad manje znao tako da je rad na ovoj monografiji za mene bio jedno lijepo iskustvo - rekao nam je Igor Đuran koji već nastavlja s novim projektima za sportaše. Otkrio nam je kako uskoro kreće u pripremu monografije NK Turopolja koji ove godine obilježava 100 godina nogometa u Turopolju.

Bit će to nesumnjivo također čuvar povijesti sporta ovog kraja, kao što je i Monografija Zajednice sportskih udruga Zagrebačke županije čijem su predstavljanju u Zaprešiću nazočili i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak te gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk. U svojim obraćanjima i oni su ukazali na sve sportske vrednote te na značaj sporta u društvenom životu lokalne uprave i samouprave, čestitavši autorima na izdanju ovog djela koje je od velike važnosti za sportsku povijest Zagrebačke županije i Hrvatske općenito.

 

(foto: Zagrebačka županija)

 

Podijeli