°C 23

Na Repro Eko Farmi u Volavju ocijenjene ovogodišnje jagode: Najukusnija sorta je Sibilla!

02.06.2021.

Petar Brnada

Sorta jagode Sibilla, odlukom potrošača, najukusnija je sorta koja se uzgaja u jagodnjacima Zagrebačke županije i grada Zagreba. Na ovogodišnjem ocjenjivanju, jubilarnom dvadesetom, ocjenjeno je osam sorti jagode - Clery, Yoli, Alba, Quicky, Assia, Albion, Murano i Sibilla.

-Potrošači su najbolji suci! Kroz oplemenjivačke programe, znanost može 'stvoriti' nove sorte i misliti da su one najbolje, ali ako ih potrošači ne prihvate sve je uzalud- rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkome Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja, ove godine održanog na Repro Eko Farmi u Volavju pored Jastrebarskoga.

Na prostoru Zagrebačke županije i grada Zagreba, na ukupnoj površini od oko 100 hektara, uzgaja se preko 3 milijuna sadnica jagode.

-Krenuli smo s ocjenjivanjem prije 20 godina kako bi izdvojili one sorte koje su potrošačima prihvatljivije, istovremeno stimulirajući proizvođače da ne idu u proizvodnju količine, nego kvalitete. Sada mogu reći da smo u tome uspjeli! Sorte jagode koje su dominirale prije 20 godina danas nitko više ne uzgaja- rekao je Duralija. Tako je zanimljivo da se ovogodišnja pobjednička sorta tek uvodi u proizvodnju i nije značajnije raširena, no potrošačima je bila najukusnija.

Ocjenjivanje je održano u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ na kojoj, uz potporu Grada i Županije, sudjeluju proizvođači udruženi u Udrugu Jagodni prsten i Udrugu uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Jagode prodaju na lokacijama diljem Zagreba i u gradovima Zagrebačke županije. U Udruzi "Jagodni prsten" je 17 proizvođača iz županije, koji imaju oko 750.000 sadnica.

-Unazad par godina pogađaju nas niske temperature u vrijeme cvatnje jagoda. Ova je bila najgora do sada pa je urod smanjen i do 50 posto- rekao je Željko Varga, predsjednik udruge Jagodni prsten.

Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je manifestacija „Dani zagrebačkih jagoda“ najbolji kanal za prodaju ovoga voća.

-Potrošači mogu dobiti svježu jagodu, birati sortiment i upoznati se s proizvođačem- rekao je Kraljičković, podsjetivši da Zagrebačka županija, raznim potporama, već godinama stimulira uzgoj jagoda.

 

Foto i izvor: Zagrebačka županija