Novosti Sport Događanja

Nakon ovakve zime, kakvo će nam biti proljeće i ljeto?

16.03.2023. / Ivana Ćurić

Nakon relativno tople zime s rijetkim prodorima hladnog zraka, pred nama je jednako tako toplo proljeće. Ožujak je već u svojoj prvoj polovini prilično topliji nego što je uobičajeno, a podjednako će vrlo vjerojatno biti i u nastavku mjeseca.

- A nakon ovakve zime, kakvo će nam biti proljeće i ljeto? Prema najnovijim trenutačno dostupnim dugoročnim prognostičkim izračunima velika je vjerojatnost za nastavak trenda iznadprosječne topline, svi bi mjeseci do kraja ljeta trebali biti barem malo topliji od prosjeka. Neki i više – rekao je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a za HRT.

Prema njegovim prognozama i preostala dva proljetna mjeseca, travanj i svibanj, vjerojatno će obilježiti iznadprosječna toplina. No, u drugoj polovini proljeća izglednije je još promjenljivije vrijeme od dosadašnjeg - u dijelu travnja te osobito svibnja postoji povećana vjerojatnost za češće dolaske vlažnog zraka u naš dio Europe.

- U takvim okolnostima može biti više dana s oborinom, moguće i s većom količinom u nekim dijelovima Hrvatske. I naravno, kako je to već uobičajeno tijekom proljeća, nije isključen i poneki slabije ili jače izraženi hladni prodor koji bi u travnju ili početkom svibnja u kopnenom području mogao uzrokovati pojavu mraza - za biljke jako opasnog i štetnog. Hoće li, kada i gdje biti moguć, pravodobno će se najaviti – zaključio je Mikec.

 

 

 

Podijeli