°C 11

Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski

01.03.2021.

Maja Peranić

Studiju javnog prijevoza na području Jastrebarskog izradili su stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti, no iz nekog razloga nikad nije prezentirana građanima. Tom Studijom predviđeno je osam linija u javnom gradskom prijevozu, od kojih bi šest povezivalo prigradska naselja s Jaskom, jedna bi bila gradska, a jedna bi povezivala gospodarsku zonu s gradom, upozoravaju iz Inicijative građana Jastrebarskog i traže rješavanje problema prometne povezanosti u Jaski.

Građanska inicijativa koja je nedavno pokrenula peticiju za ukidanje naplate cestarine na A1 od Jaske do Zagreba, ovog puta upozorava na problem loše prometne povezanosti Jastrebarskog s prigradskim naseljima i susjednim gradovima. Ukazuju na to da postoji Studija javnog prijevoza na području Grada Jastrebarskog koja nikada nije prezentirana javnosti, pozivaju građane i mjesne odbore da se uključe u rješavanje ovog problema i djelovanje prema Gradskoj upravi. Najavili su i organiziranje referenduma ili peticije kako bi se naložilo Gradu da krene u rješavanje ovog problema značajnog za stanovništvo našeg kraja.

Naime, Grad Jastrebarsko je još 2018. godine od Fakulteta prometnih znanosti naručio izradu Studije javnog prijevoza na području Grada Jastrebarsko, a ona, tvrde iz Inicijative, nikada nije predstavljena građanima niti je implementirana.

-U Studiji je detaljno analizirano stanje i mogućnosti prometnog povezivanje naselja s Gradom Jastrebarsko te su ponuđeni konkretni modeli rješenja javnog prijevoza. Predlažemo mjesnim odborima da u svojim naseljima organiziraju zborove građane u roku dva tjedna na što imaju pravo temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, predstave Strategiju svojim stanovnicima i donesu odluku u kojoj od Grada Jastrebarsko traže da pokrene doradu Studije za uočene propuste-navode iz Inicijative.

Tako predlažu da se u Studiju uvrsti naselje Čabdin i D.Desinec u već predložene rute kretanja javnog prijevoza u kojima se prema trenutnoj Strategiji ne nalaze, da se pristupi izradi bolje Strategije i da se krene u njenu realizaciju.

-Mi kao inicijativa ne zastupamo niti jedan model rješavanja prometne povezanosti ponuđene u Strategiji, već smatramo da Grad Jastrebarsko mora u suradnji s MO i strukom analizirati Studiju i prilagoditi ih njihovim potrebama-kažu iz Inicijative.

U slučaju da Grad odbije postupiti po zahtjevu građana tj.mjesnih odbora Inicijativa najavljuje organizaciju referenduma ili peticija koji su za Grad obvezujući.

-Pozivamo i apeliramo na građane da se odazovu ovoj inicijativi kao što su se odazvali potpisivanju peticije za ukidanje naplate na naplatnim postajama Zdenčina i Jastrebarsko koja je dostavljena Gradskom vijeću Grada Jastrebarsko i Skupštini Zagrebačke županije koje su je podržale i dostavile na daljnje postupanje Ministarstvu mora,prometa i infrastrukture i Autocesti Zagreb-Rijeka-kažu.

Smatraju da je nakon desetljeća devastacije i nebriga raznih vlasti za razvojem našeg kraja vrijeme je da se svi uključe u proces promjena bez stranačkih predznaka u stvarima koje su od ekonomskog značaja za pojedince, obitelji i zajednicu.

-Ističemo, da kao i za peticiju ukidanja naplate, iza Inicijative ne stoji niti jedna stranka, organizacija,udruga i sl. Mi smo samo grupa slobodnih individualaca koja djeluje za svoje ljude i zavičaj. Također pozivamo sve one koji su voljni uključiti se u akcije koje su za dobrobit svih nas da nam se pridruže. inicijativa.jastrebarsko@gmail.com – stoji u priopćenju Inicijative građana Jastrebarskog.

(foto: Inicijativa građana Jastrebarskog)

Galerija slika

Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski Nakon peticije za ukidanje cestarine, Inicijativa građana kreće u rješavanje problema javnog prijevoza u Jaski