°C 19

Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika

06.05.2019.

Redakcija

Vatrogasne zajednice diljem županije proslavile su Dan vatrogasaca i nebeskog zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana. U Jastrebarskom je također svečano obilježen blagdan Svetog Florijana svečanim mimohodom kroz grad i svetom misom u župnoj crkvi u Jastrebarskom.

-Nakon mimohoda i mise, prijateljskim druženjem u vatrogasnom domu obilježili smo dan svih vatrogasaca- kažu iz DVD-a Jaska.

Na mimohodu su osim njihovih vatrogasaca sudjelovali i vatrogasci DVD-a Zdihovo, Črnilovac, Čabdin i Cvetković.

Već tradicionalno se 1. svibnja u mjestu Črnilovec održava Sv. misa u organizaciji tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Črnilovac. Tako je i ove godine održana Sv. misa za sve preminule članove DVD-a Črnilovac od njegovog osnutka, dakle od 28.4.1957 godine.

-Na taj dan prisjetimo se naših bližnjih koji više nisu sa nama a ujedno proslavimo i "rođendan" DVD- Črnilovac. Ujedno proslavimo i blagdan Sv. Josipa radnika, po kojemu je kapelica u našem mjestu i dobila naziv. Svibanj je mjesec zaštite od požara, na neki način mjesec vatrogastva, tako da nam je organizacija Sv. mise uvertira u sve aktivnosti koje će se još događati u mjesecu svibnju. Ove godine Sv. Misa je bila posebno svečana budući smo uspjeli dovršiti i postaviti kip Sv. Florijana tamo gdje on i pripada, kod vatrogasnog doma, a blagoslovio ga je velečasni Stjepan Rožanković. Već nekoliko godina traje taj "projekat" no budući do sada nismo bili u mogućnosti isti i realizirati stoga nam je dovršetak radova i postavljanje kipa Sv. Florijana pred DVD još draži od većeg značenja- kažu iz DVD-a.

Kip koji su postavili, donacija je gospodina Stjepana Benka kbr. 39, koji je jedini živući član DVD-a od osnutka.

-Na njegovu inicijativu pokrenuti su i svi radovi oko "udomljavanja" Sv. Florijana kod vatrogasnog doma i izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo u toj nakani i uspjeli. Veliko zadovoljstvo je to za članove DVD-a Črnilovac, a i za samog inicijatora, gospodina Stjepana Benka- kažu iz DVD-a.

-Budući smo mi naslijedili od naših predaka tradiciju vatrogastva i sve vezano uz vatrogasce, tako i mi osjećamo potrebu istu održati i pokušati unaprijediti za sljedeće naraštaje- poručuju iz DVD-a Črnilovac.

foto: DVD Jastrebarsko/DVD Črnilovac

 

Galerija slika

Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika Obilježavanje Sv. Florijana mimohodom u Jaski, u Črnilovcu postavljen dugoočekivani kip zaštitnika