°C 14

Od danas ne moramo paliti dnevna svijetla automobila

31.03.2020.

Redakcija

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 1. studenog 2019. godine, a završava s današnjim danom, 31. ožujka 2020. godine.

Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg). Bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

- Apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu- ističu iz policije

Ukoliko se nećemo pridržavati ovih odredbi, kazne su ovakve:

  • U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna
  • U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.