°C 1

Otpad tema na aktualnom satu

01.10.2018.

Maja Peranić

Velik broj vijećničkih pitanja na aktualcu sjednice Gradskog vijeća protekli tjedan odnosio se na temu otpada. Izrečena je i tvrdnja da Jastrebarsko ima predispozicije da postane grad smeća.

Aktualni sat otvorio je svojim pitanjem HDZ-ov vijećnik Tomislav Preprotić podsjetivši na otpad koji se nalazi na Sajmištu, a na koji je upozorio još na početku godine. Tada se, kaže Preprotić, reklo da će se materijal ondje odložen koristiti za sanaciju klizišta, te da će se ostatak adekvatno zbrinuti, no dio otpada ondje stoji i u slučaju kiše ima negativan i opasan učinak na zemljište.

Gradonačelnik Novosel složio se da se otpad mora sanirati te kazao službama da poduzmu korake u tom smjeru, kao što je to bilo i na početku godine, pa se vijećnik Preprotić nada da će se ovog puta ipak nešto poduzeti.

Da se nešto poduzme i s otpadom na području Svete Jane nada se tamošnje stanovništvo te vijećnik Nikola Ivčec (HDZ) koji je istaknuo da se već dugo vremena čeka micanje odlagališta otpada kod kapelice Svetog Urbana u Ivančićima. Riječ je o odlagalištu koje, osim što se nalazi nasuprot sakralnog objekta, neodgovornošću građana i prolaznika to se područje pretvorilo u pravo smetlište. Iz Svete Jane stoga traže da se to odlagalište makne, a vikendašima koji se u blizini nalaze podijele kante za odlaganje otpada.Pročelnica Irena Strmečki Šlat vijećniku je odgovorila da je njihov zahtjev u postupku te kako se nada da će koncesionar Eko Flor Plus to što prije riješiti.

Jaska - grad smeća!

Nezadovoljstvo spomenutim koncesionarom koji vodi brigu o odvodu smeća na području Jastrebarskog u svojem je izlaganju istaknuo vijećnik MOST-a Roman Rodić. Upozorivši kako Eko Flor Plus nema dozvolu za pretovar otpada u Jastrebarskom, što ipak čini (o čemu smo pisali ovdje,op.a), a s obzirom i na sve druge ekološke afere koje potresaju Jasku posljednjih dana, Rodić je rekao da "Jaska ima veliku perspektivu da postane grad smeća." Umjesto koncesionaru, smatra Rodić, zbrinjavanje otpada trebalo bi povjeriti gradskom komunalnom poduzeću.-Ugovor koji imamo s koncesionarom, ali i sam Zakon ide na ruku koncesionaru tako da bi oni, uz taj propust s pretovarnom stanicom, trebali napraviti propuste po još devet elemenata da bi se govorilo o raskidu ugovora! Mišljenje stručnjaka je da grad kao što je Jastrebarsko ne bi trebao imati koncesionara za zbrinjavanje otpada. On se uzima za manje jedinice lokalne samouprave, za prijelazne periode kada se radi strategija zbrinjavanja otpada na području, a ovakav grad bi se trebao sam pobrinuti za otpad, kao što to radi Velika Gorica - grad koji ima moderan reciklažni centar koji, što je najvažnije - imaju pod kontrolom. Mi, s druge strane, imamo veliku perspektivu da postanemo grad smeća – kazao je vijećnik Rodić.

Stoga predlaže da se sazove tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati upravo o pitanju zbrinjavanja otpada u Jastrebarskom, i gdje će govoriti stručnjaci iz toga područja.

-Tražim da se odluka o strategiji gospodarenja otpadom donese konsenzusom cijelog Vijeća, jedino to je ispravno ako hoćemo riješiti problematiku smeća u gradu Jastrebarskom – kazao je.

Gradonačelnik Novosel nikako se ne slaže s Rodićevim tvrdnjama. Podsjetio je vijećnike kako je grad izgledao prije desetak godina i svih problema sa smećem koje je imao, dodavši kako su on i njegov prethodnik Zmajlović najzaslužniji za obračun sa smećem u gradu. Kazao je i kako za grad ne bi bilo dobro da sam, umjesto koncesionara, provodi zbrinjavanje otpada jer bi to bilo puno skuplje budući da se otpad ne može odlagati u Jastrebarskom. Dodao je i kako se za pitanje zbrinjavanja otpada mora pobrinuti Županija.

Ponovo o Remondisu

I tema Remondis Medisona na ovom aktualcu je "refreshana". Vijećnik Tomislav Preprotić pitao je gradonačelnika zašto 2014. godine, kada je donesen novi zakon o gospodarenju s otpadom, nije pokrenuo promjenu urbanističkog plana Grada koja bi spriječila dolazak tvrtke Remondis Medison na područje grada što je učinila Općina Draganić nakon čega je morao otići iz toga područja. Gradonačelnik mu je odgovorio da ne "čačka po toj temi jer će se začačkati".

-Vi ste bili u to vrijeme predsjednik povjerenstva za prostorno planiranje na koje sam Vas ja postavio, jer ste struka, i provodite planove. Bili ste osoba kroz čije je ruke prošao taj plan i koja je mogla inicijativom ili sugestijom utjecati na određene odluke. Dijelimo odgovornost 50-50 – kazao je Novosel.

Preprotić mu je odgovorio da je istina da je bio na čelu povjerenstva, ali da je, kad je na red došlo pitanje tvrtke Krka, pitao gradonačelnika želi li proizvodnju citostatika u gradu, na što je on odgovorio potvrdno.

-Ja sam jednom rekao po pitanju Krke da li mi želimo da se rade citostatici, Vi ste rekli da želite. Ja to poštujem, ali ja sam vas za Krku upozorio – kazao je Preprotić.

O temi Remondisa zanimalo je i vijećnika Andreja Krlina (HDZ) koji je postavio pitanje što je učinjeno sa zaključkom s protekle sjednice vijeća i jesu li poduzeti daljnji koraci za sprečavanje djelatnosti Remondis Medisona u Jaski.

Pročelnica Strmečki Šlat odgovorila je da je zaključke sa sjednice uputila Ministarstvu i Županiji, poslana je i požurnica za postupanje te je Upravni odjel zatražio ukidanje posljednje dozvole. Također, komunalni redar je zatražio i od sanitarne inspekcije da izvrši nadzor po postupanju tvrtke na lokaciji u gospodarskoj zoni Jalševac.

Kako je u zelenom gradiću kakvim se predstavlja Jastrebarsko smeće postalo glavna tema podsjećamo vas na anketu na našem portalu u kojoj možete dati svoje mišljenje o tome kako ste zadovoljni čistoćom grada.