Novosti Sport Događanja

Počela berba grožđa na Plešivici: "Vrlo teška i zahtjevna godina za vinogradare"

18.09.2023. / Ivana Ćurić

Udruga "Portugizac Plešivica" simbolično je označila početak ovogodišnje berbe grožđa na Plešivici. Grozdovi portugisca ubrani su u vinogradu Josipa Braje, predsjednika Udruge.

„Vrlo teška i zahtjevna godina za vinogradare. Početak godine bio je kišovit, baš u vrijeme cvatnje, a kasnije je vinograd 'napala' peronospora. No, sreća je što nas je zaobišla tuča. Iako je grožđe zdravo, čini se da ove godine nećemo lako dolaziti do vrhunskih vina“, ispričao je Braje, koji, uz ostale sorte, ima 4000 trsova portugisca. Ove godina planira i otkupiti oko 10 tona grožđa ove sorte. Mladi portugizac, prema njegovim riječima, na tržištu će biti iza 20. listopada.

U berbi portugisca, u ime Zagrebačke županije, bio je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Pohvalio je plešivičke vinare što su, unatoč vremenskim nepogodama i klimatskim promjenama, uspjeli 'sačuvati' grožđe. Rekao je i da se zadnjih godina, na prostoru županije, smanjuje broj vinogradara i površina pod vinogradima.

„Nagle i intenzivne klimatske promjene i manjak radne snage smanjuju interes za vinogradarstvo“, rekao je Kraljičković.

 

()

Galerija slika

Počela berba grožđa na Plešivici: "Vrlo teška i zahtjevna godina za vinogradare" Počela berba grožđa na Plešivici: "Vrlo teška i zahtjevna godina za vinogradare" Počela berba grožđa na Plešivici: "Vrlo teška i zahtjevna godina za vinogradare"

Podijeli