Novosti Sport Događanja

Početna konferencija projekta Baština nakon potresa

21.06.2022. / Redakcija

U utorak 14. lipnja 2022. godine u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko održana je početna konferencija projekta Baština nakon potresa na kojoj je sudionicima predstavljen projekt, njegov plan provedbe i očekivani rezultati. Ukupna vrijednost projekta je 433.887,25 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 368.804,16 kuna i Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 65.083,09 kuna. Projekt je započeo s provedbom u travnju 2022. godine i trajat će godinu dana, a nositelj cijele ideje ovog projekta je Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva URA. Uz pomoć partnera na projektu Malonogometnog kluba Slavetić, Udruge žena Ogulin i Zavičajnog kluba Marinbrod održat će se brojne edukacije i aktivnosti na području Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Na samoj konferenciji Vesna Bradamante je kao predstavnica udruge URA prezentirala rad Udruge i područje djelovanja, dok je jedna od idejnih začetnica ideje projekta objasnila kako je do svega došlo i od kuda je sve krenulo. Voditeljica projekta Danijela Šelebaj je nešto više rekla o samoj provedbi i planiranim aktivnostima.

Cilj projekta je osvijestiti stanovništvo o očuvanju baštine i kulturnih dobara, a istovremeno i unaprijediti rad lokalnih udruga na način da im se pruže edukacije koje će im olakšati rad i poslovanje u online okruženju kada nastupi neka krizna situacija. Baština je dio života ljudi koji ih je uvijek povezivao, bila ona materijalna ili nematerijalna, a sada nakon potresa želi se još više osvijestiti ljude o tome kako ju je bitno čuvati jer u trenu puno toga nestane. Iz tog razloga će se u ovom projektu potaknuti ljude na uključivanje u rad udruga te da čuvaju i uče o nematerijalnoj baštini na radionicama izrade tradicionalnog jela Ogulinske masnice i Umijeće izrade ogrlice pletene koladre koje je nematerijalno kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako ne bi sve stalo samo na nematerijalnoj baštini, planira se napraviti mapiranje i izraditi fotodokumentacija 10 nepokretnih kulturnih dobara na području Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Na temelju toga će se napraviti katalog nepokretnih kulturnih dobara s tri kulturna dobra i plan revitalizacije s prijedlogom budućeg korištenja za jedno dobro s ciljem prepoznavanja potencijala kulturne baštine kao pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Cjelokupni proces biti će dodatno pojašnjen na online radionicama obnove kulturne baštine.

Zamisao i želja projekta je uz zaštitu baštine, umrežavanje udruga te edukacija njihovih članova kako bi im se pomoglo da vlastitim snagama i znanjem poboljšaju svoj rad i međusobno se povežu. Obzirom da se sve više gubi interes za radom u malim udrugama, kroz provedbu građanskih akcija želja je potaknuti članove lokalnih udruga na slogu i zajedničko djelovanje. Istovremeno će se prezentirati rad i aktivnosti udruga sportaša, lovaca i vatrogasaca kako bi se animirali potencijalni novi članovi kao zalog uspješnog rada zajednice. U doba potresa svjedočili smo brojnim dobrovoljcima koji su bili voljni pomoći, no velik broj njih je bio nedovoljno informiran o postupanju u kriznim situacijama. Stoga je cilj ovog projekta educirati lokalnu zajednicu o načinu ponašanja u kriznim situacijama i omogućiti im da stvarno pomognu potrebitima na pravi način.

Podršku ovom projektu osim predstavnika partnera, Mihaele Stipetić ispred Udruge žena Ogulin, Franje Šelebaja ispred Malonogometnog kluba Slavetić i Ive Žinića ispred Zavičajnog kluba Marinbrod dali su i brojni drugi predstavnici udruga.

Galerija slika

Početna konferencija projekta Baština nakon potresa Početna konferencija projekta Baština nakon potresa

Podijeli