°C 8

Policija poziva na odgovorno ponašanje u prometu

13.03.2020.

Redakcija

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike na području Zagrebačke županije, s mjestimičnom kišom, ali i sunčanim razdobljima te nižim jutarnjim i višim dnevnim temperaturama. Zbog izrazito povoljnih vremenskih prilika i visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i dosta motociklista, zbog čega vozače drugih vozila iz PU Zagrebačke pozivaju da budu posebno oprezni prilikom prestrojavanja i skretanja te na raskrižjima, kao i prilikom uključivanja u promet.

- Motocikliste upozoravamo da, prije svega, vode računa da je kolnik i dalje hladan, gume tvrde, zbog čega se prilikom kretanja većim brzinama, može lako izgubiti nadzor nad vozilom. U tom smislu, potrebno je poštivati dopuštene brzine kretanja i obavezno koristiti zaštitnu kacigu - kazali su iz policije.
 
Vidljivost pješaka i biciklista

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem. Podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

- za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna

 
Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se tri prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su smrtno stradala dva vozača motocikala i jedan vozač traktora. Podsjećamo kako je od početka godine, u prometnim nesrećama na području Republike Hrvatske, smrtno stradalo šest motociklista, od čega ih je pet poginulo u nesrećama koje su sami skrivili.
 
Mlade osobe u prometu

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, policija poseban apel upućuje i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im se ne omogućava upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Kao upozorenje vozačima i putnicima, možemo navesti da tijekom 2019. godine, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Stoga iz PU Zagrebačke opet upozoravamo vozače da:

  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; 
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.). 

 - Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i drugo - istaknuli su iz policije.