°C 18

Poljoprivrednici, uskoro odvoz ambalaže pesticida u Jaski i susjednim općinama

15.09.2020.

Maja Peranić

Ministarstvo zaštite okoliša obavještava sve poljoprivrednike da će se tijekom ovog mjeseca vršiti odvoz prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja. To će moći učiniti na više lokacija u Zagrebačkoj županiji, pa tako i na području Jastrebarskog i susjednih općina.

Korisnici moraju praznu ambalažu od pesticida, ambalažu s ostacima pesticida, pesticide kojima je istekao rok valjanosti, pesticide kojima je istekla registracija ili dopušteno razdoblje za primjenu zaliha i ostatke škropiva odvojeno skupljati i privremeno čuvati do predaje ovlaštenoj osobi sukladno propisima kojima se uređuje gospodarenje otpadom.

Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki: Agroavant, Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro.

-Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena! Molimo Vas da se u svrhu pravilnog zbrinjavanja ambalaže ostalih tvrtki koje nisu dio projekta, obratite proizvođačima/uvoznicima tih proizvoda. Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji donese otpad bez Pratećeg lista i Deklaracije neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista (Obrazac PL-O) mogu se kupiti u Narodnim novinama ili dobiti na licu mjesta od tvrtke C.I.A.K Akcija "Prateći list" namijenjena je svima koji proizvode za tržište i ulaze u sustav PDV-a, a imaju ambalaže navedenih proizvođača koje su dužni zbrinuti na zakonom propisani način. Prilikom preuzimanja prazne ambalaže, C.I.A.K. će za preuzetu količinu otpada posjedniku ovjeriti prateći list. Na taj način pravne osobe (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) imaju dokaz o pravilnom postupanju s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja. Ovjereni prateći list pravne osobe su dužne pokazati inspektoru Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prilikom obilaska terena-poručuju iz Ministarstva.


Već sutra, 16. rujna, odvoz ambalaže pesticida bit će na području Pisarovine, a Jaska i Krašić na redu su 25. rujna.


RASPORED:


16. rujna

Sajmište Pisarovina
Karlovačka 8A
Pisarovina
11.30 – 13.30

25. rujna

Poljoprivredna apoteka Agromarket „Poljoprivredna stanica“
Zrinski Frankopana 12
Jastrebarsko
8.00 – 10.00

Penić-promet
Krašić 96
Krašić
10.30 – 12.00